Leif G W Persson är väl inläst på kakelugnsmordet, som han berättat om i SVT-programmet Veckans brott. Foto: SVT

Gården har kopplingar till ett gammalt mordfall

Uppdaterad
Publicerad

Hessle gård är känd för kopplingar till ett mord, det så kallade kakelugnsmordet på 1960-talet.

En man som ägde gården på den tiden blev så skuldsatt när han renoverade huset att han förskingarde pengar – och mördade för att dölja det.

Historien börjar med en tandläkare i Stockholm som ärvde en stor summa pengar. Han anlitade en bankkamrer som skulle hjälpa honom med att förvalta pengarna, och det var denne kamrer som i början av 1960-talet köpte och renoverade Hessle gård.

Fallet har tagits upp av SVT:s Veckans brott.

– Kamreren börjar förskingra pengar av tandläkaren och när han inser att det finns en risk för upptäckt så bestämmer han sig för att mörda tandläkaren, sa Leif G W Persson i programmet då.

Eldar upp kroppen

Han bjuder hem tandläkare till sin våning på Drottninggatan där han slår ned honom och styckar kroppen.

– Han eldar upp bitarna av kroppen i sina tre kakelugnar, sa Leif G W Persson.

Tandläkaren anmäls försvunnen och när polisen senare börjar nysta i fallet pekar spåren mot bankkamreren och Hessle gård.

Kamreren grips och döms 1964 till livstids straffarbete för förskingring och mord. Enligt Leif G W Persson erkände han och berättade själv precis om hur mordet gått till.

– Han kallas för den mest tillmötesgående mördaren i svensk kriminalhistoria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.