Fick för mycket medicin – tvingades åka akut till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

För mycket medicin ledde till att personen fick hypokalemi, en typ av kaliumbrist, som är ett akut livshotande tillstånd. Personen fick föras till sjukhus, men kunde åka hem tre dagar senare.

Hemtjänsten gav för mycket medicin till en brukare under våren. Brukaren hade tidigare haft problem med sina kaliumnivåer och fick därmed en medicin för att stabilisera nivåerna. Medicinen skulle bara tas tillfälligt men gavs fyra dagar extra av hemtjänsten, vilket resulterade i hypokalemi. Personen fick föras akut till sjukhus för vård och kunde efter tre dagar åka hem igen.

Anmäls av arbetsgivaren

Händelsen anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg av arbetsgivaren. Dels på grund av att man gav ut för mycket medicin, men även för andra bristande rutiner som exempelvis att man använde sig av en inaktuell signeringslista för medicinerna och förde ingen dokumentation över vissa prover som tagits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.