Regnet i oktober är extra värdefullt för grundvattennivåerna. Foto: TT

Geologen: Regnet är extra värdefullt nu

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens regn har gjort att grundvattennivåerna i stor grad har återhämtat sig. Dessutom är det regn som nu faller över landet extra värdefullt, enligt geologen Bo Thunholm.

– Grundvattennivåerna har återhämtat sig i betydande grad den senaste tiden, och regnet som kommit de senaste dygnen har ytterligare hjälpt till att situationen förbättrats avsevärt, säger Bo Thunholm, hydrogeolog vid Sveriges geologiska undersökning.

Mellan augusti och september, och även från mitten av september fram till nu, har det skett en stor

Torkan 2017
Bo Thunholm, hydrogeolog. Foto: Julio C Gonzalez

förbättring enligt grundvattenexperten Bo Thunholm. Förbättringen gäller i större delen av landet och i båda typerna av grundvattenmagasin, det vill säga både små och stora magasin.

Stora magasinen behöver mer

Samtidigt är vi inte riktigt i hamn än. För trots att grundvattennivåerna har återhämtat sig, är nivåerna i de stora magasinen fortfarande mycket låga.

– I norra Götaland och Svealand bedömer vi att det behövs ytterligare stora mängder nederbörd under lång tid för att nå en normal nivå i de stora magasinen, säger Bo Thunholm.

Augustis nivåer till vänster, september till höger. Foto: SGU

Finns det någon chans att vi når normala nivåer?

– Ja det finns det. Får vi ytterligare nederbörd i stora mängder, att det här mönstret fortsätter i några månader, så kan vi räkna med en betryggad situation även i de stora grundvattenmagasinen.

Värdefullt regn i oktober

Ska vi vara glada över regnet?

– Ja absolut, det ska vi vara vara glada för. Regnet i oktober är betydligt värdefullare och det tillför mycket mer än regnet på sommaren då det är både varmt och växterna är extra aktiva. Vi är nu i den perioden på året där det normalt sett ska bildas mycket grundvatten, det är på hösten och våren, och som det ser ut nu får vi större grundvattenbildning än normalt.

SGU:s webb hittar du fler kartor och mer information om grundvattennivåerna.

Stora och små magasin

Exempel på stora magasin är rullstensåsen i Uppland, vars grundvatten är viktig för den kommunala vattenförsörjningen. De stora magasinen är enligt Bo Thunholm mer trög-reagerande när det gäller återhämtningen till normala vattennivåer.

Små magasin är till exempel vanlig skogsmark. Den typen av vattenmagasin reagerar snabbare på nederbörd, och har nu återhämtat sig till förhållandevis normala grundvattennivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2017

Mer i ämnet