Foto: Polisen

Gifthandlare i hemligt nätverk

Uppdaterad
Publicerad

Under alias LarryFlow och Filasi ska den nu åtalade mannen ha varit en del av ett hemligt nätverk – där han sålt dödliga gifter.

Enligt förundersökningen ska mannen under de senaste åren ha varit en aktiv aktör på det så kallade Darknet. Ett hemligt nätverk där det bland annat förekommer köp-och-sälj av illegala produkter. I mannens fall, ska det enligt åklagare, röra sig om gifter. Bland annat handlar det om natriumazid, cyanogenbromid, sprutor, kanyler, kloroform och ricin. Ett av de farliga ämnen som han haft till försäljning finns med på ”lista 1” om kemiska vapen i lagen om krigsmateriel. Enligt åklagaren har doktoranden gjort sig skyldig till stöld vid tolv tillfällen.

Den springande punkten under rättegången kommer därför för åklagaren bli att bevisa att mannen faktiskt var en säljaktör på Darknet. Detta eftersom flera av de åtalspunkter som presenterats i åtalsstämningen bygger på just den frågan.

Tillslaget mot doktoranden

Utpressningshärva

Enligt stämningsansökan ska doktoranden varit delaktig i ett utpressningsförsök mot den tjeckiska staten. Detta då han enligt åklagaren ska ha skickat giftet cyanogenbromid till Tjeckien, i samband med att ett krav om att 5000 av den elektroniska valutan bitcoins skulle överföras till ett konto. Om inga pengar skulle föras över skulle ricin spridas i vatten och avloppssystem. 5000 bitcoins var vid tillfället värt omkring 14 miljoner kronor. Doktoranden åtalas också för grov stöld från Uppsala universitet samt narkotikabrott.

Två namn är centrala i förundersökningen; Filasi och LarryFlow. Namn som är kopplade till två profiler på den hemliga köp-och-sälj-sidan ”Nucleus Market”. En sida som fanns i de undangömda delarna av internet; det så kallade Deep web och Darknet.

LarryFlow och Filasi

Profilerna ska ha under flera års tid varit aktiva säljare av flera olika typer av ämnen, de flesta gifter. Och enligt åklagaren är det just den nu åtalade mannen som är Filasi och LarryFlow.

Genom krypterade datorer och usb-minnen ska mannen ha kopplat upp sig på det hemliga nätverket. Både på sin arbetsplats och i sitt hem. Detta menar åklagaren går att bevisa då datorerna, som genomsökts, har lämnat spår som tyder på detta. Ett stort arbete har under förundersökningens gång lagts på teknisk undersökning av flertalet datorer och usb-minnen. Majoriteten återfunna i mannens direkta närhet.

FBI och Säpo

Under delar av utredningen var även Säpo och FBI inkopplade. Även den tjeckiska säkerhetstjänsten och polisen var inkopplade. Den svenska polisen hade under en lång tid span på mannen. Misstankar mot doktoranden väcktes redan under 2013, då en kollega ska ha ertappat honom med stöld av ämnen från arbetsplatsen.

Doktoranden utreddes även för ett misstänkt fall av utpressning mot slovakiska staten, med liknande tillvägagånssätt som mot den tjeckiska. Dock fanns de översända försändelserna inte kvar som slovakerna – vilket fick åklagaren att lägga ned den delen av utredningen.

På mannen arbetsplats vid Biomedicinska centrum vid Uppsala universitet hade mannen tillgång till flera typer av giftiga ämnen. Han ska enligt åtalet ha tillskansat sig dem genom stöld, och sedan lagt upp dem till försäljning genom aliasen Filazi och LarryFlow. Mannen åtalas även för att ha stulit sprutor från universitetet.

”Very happy to hear”

Här nedan följer en loggad konversation mellan LarryFlow och en eventuell köpare på nätet:

Köparen: ”I received your test package just fine.”

LarryFlow: ”Very happy to hear.”

Köparen: ”Will the next shipment be similiar size package?”

LarryFlow: ”Yes.”

De två profilerna har på marknadssidan också fått flertalet recensioner, där tidigare köpare satt positiva betyg på dem och sagt att deras leveranser gått bra.

En stor del av försäljningen ska enligt åklagaren ha gjorts via krypterade datorer, däribland en så kallad Raspberry Pi. På datorn har polisens forensiska enhet funnit program som möjliggör åtkomst till det tidigare nämnda hemliga nätverket. Datorn har även kopplats ihop med mannen tack vare att den innehållit inloggningar till hans hemma-wifi.

Anonym på nätet

Det krypterade programmen är program som man gratis kan ladda ner från internet. Programmen har tillgång till delar av internet som vanligtvis inte är synliga, samt tillåter användaren att surfa anonymt; Darknet och Dark web. Programmen och användningen av dem är inte illegala i sig.

Genom polisens span kunde de inhämta material som åklagaren menar tyder på att den nu åtalade mannen de facto är Filasi och LarryFlow. Bland annat ska en dold övervakningskamera ha sattts upp i mannens kontor, där inhämtade inspelningar visar hur han loggar in på det hemliga nätverket. På övervakningsfilmerna syns också hur doktoranden förpackar giftleveranser och skriver ut adresslappar, enligt åklagaren.

Provokativa insatser

Vid två tillfällen ska polisen ha utförts så kallade provokativa insatser där de under pseudonym ska ha beställt giftiga ämnen av mannen. Försändelserna och vidoövervakningar från postcentraler är därmed också en del av åklagarens bevisning.

Mannen har under hela utredningen nekat till brott och menat på att han inte har något med försäljningen, försändelserna, utpressningen eller stölderna att göra. Han greps i april och har sedan dess suttit frihetsberövad.

LÄS MER: Åklagaren: Här postar han dödsgiftet

Fakta: Bitcoin

Den digitala valutan bitcoin skapades av en anonym programmerare och introducerades 2009.

Bitcoin fungerar på många sätt som en konventionell valuta, den har till exempel en rörlig växelkurs. Det finns växlingskontor där bitcoin kan växlas mot kronor eller annan valuta.

Den viktigaste skillnaden är att bitcoin inte finns i fast form. Valutans värde försvaras eller garanteras inte heller av en riksbank vilket innebär att den är känslig för attacker och kursförändringar.

Bitcoin bygger helt på köparens och säljarens erkännande. I dag accepteras valutan som betalning av både små och stora företag.

Hösten 2013 steg plötsligt värdet på bitcoin till över 1 000 dollar. I dag handlas certifikat som följer bitcoins värde på Stockholmsbörsen.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet