Lökväxten tidlösas påverkan på kroppen är mycket lik den hos arsenik och som kan vara dödlig i så små doser som 1,5 gram.
Den finns i flera parker i Uppsala, bland annat i en plantering i Frodeparken i Fålhagen, och den planterades där av Uppsala kommuns parkförvaltning, ungefär 50 meter från en lekgunga avsedd för barn.
– Varför vi valde just den kan jag inte svara på, på rak arm. Det var en del av parkens gestalning. I parker undviker vi att plantera buskar eller träd med farliga bär som kan vara lockande för barn. Men den här växten har jag svårt att se att något barn skulle stoppa i munnen, säger Viviann Blomgren, enhetschef för parker.
”Finns alltid en risk”
Om man får i sig tidlösa framkallar den till att börja med illamående och kräkningar. Men den kan bli livshotande genom att förstöra celldelningen, kroppens sätt att reparera sina egna organ.
– Och då kan det bli riktigt allvarligt. Men vi har inga kända fall sedan Giftinformationscentralen grundades av barn som blivit allvarligt sjuka av tidlösa, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare vid Giftinformationscentralen.
Tidlösa beskrivs som en växt som smakar mycket illa om man försöker äta den. De fall av förgiftning som är kända i Sverige beror på att den kan förväxlas med ramslök som används i matlagning.
I klippet: Se blomman i Frodeparken.
Tidlösa – Colchicum autumnale
Växten är mycket giftig. Speciellt frön, lök och blommor innehåller kolchicin. Allvarliga förgiftningar och även dödsfall har inträffat vid medicinsk användning och vid förväxling med t.ex. ramslök. Förgiftningar genom olyckshändelse hos barn är dock ovanliga. Tidlösa liknar krokus. De flesta tidlösa-arter blommar dock på hösten efter det att bladen vissnat ner. Tidlösa har sex ståndare till skillnad från krokus som har tre.
Symtom: Kan komma efter flera timmar. Magbesvär (t.ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré), som kan bli kraftiga och ihållande och leda till vätskeförlust. I allvarliga fall eventuellt även feber, blodpåverkan, cirkulations-, andnings- och njurpåverkan senare i förloppet.
Källa: Giftinformationscentralen