Lärarna är betittade både i arbetsrum, lärarrum och rastrum på Tiundaskolan. Foto: SVT

Glaset en stressfaktor på nya Tiundaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Elever och skolpersonal har inte hunnit flytta in än, men redan nu kommer kritik mot nya Tiundaskolan. Katarina Reineck, huvudskyddsombud vid Lärarnas riksförbund i Uppsala, varnar för glaset.

– Det är glas överallt. Lärarna är betittade både i arbetsrum, lärarrum och rastrum, där man ska äta lunch helt enkelt. Det sänker inte stresshormonerna, säger Katarina Reineck.

Hon menar att även elevernas koncentrationsförmåga kan störas av rörelser utanför glaspartierna, som finns till alla arbetsrum.

– När man är stressad så försämras inlärningen, och det är den som det ska vara fokus på i det här huset.

Katarina Reineck är besviken på att synpunkterna på glaspartierna inte har tagits på allvar. Så sent som i mars i år skrev LR:s huvudskyddsombud att ”elevernas möjlighet till att ostört tillägna sig kunskaper säkerställs inte med nuvarande lösning med glasfönster i stället för dörrar och väggar i ogenomskinligt material”.

Rektor inte oroad

Men Torbjörn Kättström, rektor vid Tiundaskolan, är inte oroad.

– Förutsätter du att barn vill störa? Jag tycker inte att det är något problem, barn vill inte störa. De vill vara i en kreativ lärmiljö.

Han är inte heller bekymrad över lärarnas arbetsmiljö, som innebär att eleverna kan få kontakt med dem genom fönster, i princip var de än är på skolan.

– Mina elever tycker inte att det är något problem att umgås med barn. Jag har hört att farhågorna finns utanför skolan, men inte här på skolan, säger Torbjörn Kättström.

”Har framfört riskerna”

Men Katarina Reineck står på sig och hänvisar till att lärarnas stressnivå riskerar att öka, från en redan hög nivå.

– Vi har framfört riskerna under byggnationens gång, och i dag innan man flyttar in bör man beakta dem igen.

Lärarnas riksförbund har tidigare begärt att alla dörrar ska bytas, och även glasfönstret vid sidan av dörrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.