Skolprofilerna ryker: ”Tråkigt att de tar bort det roliga”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa läsår får eleverna i grundskolan mer matematik och idrott. Det beslutade regeringen i somras. Konsekvensen lokalt blir att möjligheten att välja olika profilinriktningar försvinner. Tiundaskolan i Uppsala har nu gått ut med den informationen.

Det var i somras som regeringen beslutade att utöka antalet timmar i matematik och idrott i högstadiet. Syftet är att fler elever ska nå kunskapsmålen i matematik och därmed få behörighet till gymnasiet. Båda ämnena utökas med cirka 100 timmar i var.

”Alldeles för många elever missar behörigheten till gymnasiet för att man har svårt för matematiken. Med mer tid får fler chansen att knäcka svåra moment och nå kunskapskraven”, kommenterade utbildningsminister Gustav Fridolin besluet. 

Även idrottsämnet utökas och här lutar sig regeringen mot att forskning som visar kopplingar mellan fysisk aktivitet och skolprestation.

För att få plats med utökningen av matematik och idrott minskas den garanterade undervisningstiden i elevens val, alltså den tid som eleverna själva t ex kan välja en egen profil på undervisningen.

”Vridit och vänt”

Under hösten har grundskolorna vridit och vänt på hur man kan utöka timplanen, och samtidigt ha elevens val kvar. Ett alternativ som diskuterats är att lägga den utökade timtiden (205 timmar i årskurs 6-9) ovanpå timplanen. Alltså inte plocka bort någon tid. Problemet för skolorna är de själva då skulle få stå för finansieringen.

– Kostnaderna för profilerna skulle innebära nedskärningar i skolans övriga verksamhet. Detta alternativ är därför

Leif Ericsson är t f rektor på Tiundaskolan. Han tycker det är synd att skolans profiler försvinner, och tror att det är viktigt att matte- och idrottslärarna har en bra tanke om vad ämnena ska fyllas ut med när tiden utökas höstterminen 2019. Foto: SVT

inte aktuellt för Tiundaskolan, säger t f rektor Leif Ericsson.

I ett brev till elevernas föräldrar skriver han att ”skolans personal beklagar att det inte har varit möjligt för för oss att  behålla profilerna”.

– Jag tycker att det är synd att elevens val försvinner. Eleverna har redan i dag mycket teori och det är många som ser det här som veckans höjdpunkt i skolan.

Hur kommer skolorna att profilera sig framöver?

– Genom bra resultat.

Flera andra grundskolor i Uppsala väntas följa Tiundaskolans exempel och ta bort tid från elevens val.

Så mycket mer matematik och idrott blir det

För att stärka elevernas matematikkunskaper har regeringen beslutat att utöka undervisningstiden i grundskolan med 105 timmar per år. Utökningen motsvarar en timme per vecka för årskurs 7-9. Lika mycket tid försvinner från elevens val i grund- och specialskolan.

Ämnet idrott och hälsa flår också fler timmar, 100 timmar i grundskolan fördelade på årskurserna 6-9.

Ändringarna träder i kraft den 1 juli 2019.

Källa: Regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.