Lambertz håller pressträff om den nedlagda utredningen. Foto: SVT

Göran Lambertz håller presskonferens om nedlagda fallet

Uppdaterad
Publicerad

Våldtäktsutredningen mot Göran Lambertz har lagts ned.

Under tisdagen, tre timmar efter att han släppts från häktet, höll han själv en presskonferens för att uttala sig om fallet.

– Jag har blivit lurad, sa Göran Lambertz som menade att det som skett mellan honom och kvinnan varit frivilligt från båda parter.

Två veckor har gått sedan Göran Lambertz, en av Sveriges mest meriterade jurister, greps och häktades misstänkt för att ha våldtagit en kvinna under julhelgen.

Under tisdagen kom beskedet att våldtäktsutredningen läggs ned och att Göran Lambertz släppts ur häktet.

Skickar in stämningsansökan

Göran Lambertz, som hela tiden har nekat till brott, höll en presskonferens om fallet vid klockan 17.00.

Där redogjorde han för vad som skett under julaftonskvällen – men också för de brister han anser har präglat utredningen.

– Jag är mest arg och besviken på vårt rättssystem, sa Lambertz som meddelade att han skickat in en stämningansökan till Stockholms tingsrätt om oskyldigt frihetsberövande.

Han anser att han och målsägande inte behandlats likvärdigt under utredningen – och det är därför han nu stämmer staten.

– Jag har blivit lurad och jag skäms för att jag var lättlurad. Jag har stämt staten för att rättssystemet får inte vara så lättlurat som det varit i det här fallet, säger han.

Åklagare: Bevisningen räcker inte

I samband med att utredningen las ner och Lambertz släpptes ur häktet förmedlade åklagaren i fallet att man helt enkelt inte anser att bevisningen räcker för att gå vidare med ett åtal.

– Vi har hållit flera förhör med vittnen, tittat på olika beslag och olika meddelanden som finns. Sedan har vi gjort en samlad bedömning av det här. Frågan nu är ju om man kan förvänta sig en fällande dom eller inte. Då har jag kommit fram till att jag inte har anledning att tro att han skulle bli dömd och då har jag inte heller möjlighet att väcka åtal, säger åklagaren Annika Bokefors.

Skrivit en bok om fallet

Göran Lambertz berättar också att han skrivit en bok om fallet under sin tid i häktet.

– Den är på 150 sidor och handlar om det här fallet från början till slut och vad jag tycker att det finns för problem i rättssystemet. Jag har skickat manuset till polisen för att de ska kunna använda det i utredningen, säger Göran Lambertz.

Målsägandebiträdet: Orolig för min klient

SVT har sökt kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn som inte har velat ge en längre intervju men uttrycker oro kring att fallet har fått stor medial uppmärksamhet. Bland annat har uppgifter om kvinnans bakgrund fått spridning på nätet.

– Jag är orolig för hur min klient mår, säger Clea Sangborn.

Enligt henne är det ett svårbevisat brott eftersom kvinnan har varit så berusad.

– Då kan inte hon lämna en hel historia om vad som hänt. Det är jättesvårt att få fällande domar i de här fallen.

I en intervju med Aftonbladet efter Lambertz pressträff uttrycker Sangborn också kritik mot hur han framställer händelserna.

– Jag förvånas över hans arrogans och jag tycker det är så konstigt att han kan vara på så gott humör när han förtalar min klient som han gör, säger hon till tidningen.

Detta har hänt

Måndagen den 8 mars greps och anhölls Göran Lambertz misstänkt för att ha våldtagit en kvinnlig juriststudent under julhelgen.

Torsdagen den 11 mars häktades Göran Lambertz på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, vilket är den högre misstankegraden.

Tisdagen den 16 mars valde Göran Lambertz att träda fram med namn, genom sin advokat.

Tisdagen den 23 mars meddelade åklagaren att utredningen läggs ner och att Lambertz släpps ur häktet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.