Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Juristen Göran Lambertz tolkar vad lagen säger om koranbränningar. Foto: Antonios Antoniadis

Göran Lambertz om koranbränningarna: ”Brottsligt och inte yttrandefrihet”

Uppdaterad
Publicerad

Den Uppsalabaserade juristen Göran Lambertz har gett sig in i debatten om koranbränningarna. Han anser inte att de skyddas av yttrandefrihetslagen, utan menar att det är ett brott och att arrangörerna bör straffas.

– Det är hets mot folkgrupp att bränna muslimernas heliga skrift, en missaktning helt enkelt, säger Göran Lambertz.

Diskussionen om koranbränningarnas vara eller icke vara fortsätter att prägla det svenska samhället. I en debattartikel argumenterar Göran Lambertz, tillsammans med imamen Kashif Virk, att det inte behövs någon lagändring för att förhindra den typen av aktioner.

– Eftersom de oftast sker i syfte att uttrycka missaktning mot muslimer är det hets mot folkgrupp. Enligt lag är det straffbart och inte inom ramen för yttrandefrihetslagen, säger Göran Lambertz.

Om det nu är straffbart, varför har det inte väckts åtal?

– Det handlar om att polis och åklagare varit osäkra om det är brottsligt. Samtidigt som politikerna påstått att det skyddas av yttrandefriheten och därför har man prioriterat andra ärenden, säger Göran Lambertz.

De åsikter som Göran Lambertz ger uttryck för delas dock inte av alla. Som SVT tidigare rapporterat om anser Thomas Bull, justitieråd, att koranbränningarna inte nödvändigtvis behöver handla om hets mot folkgrupp.

– Att Paludan bara bränner Koranen och vi vet att han har vissa uppfattningar om samhället tror jag att polis och åklagare ställer sig alldeles för osäkra till, det räcker liksom inte, säger Thomas Bull.

I klippet: Därför är folksamlingen laglig, men inte själva koranbränningen, enligt Göran Lambertz.

Vad lagen säger

Lagen om hets mot folkgrupp handlar om att sprida uttalanden som är nedsättande eller hotar en grupp av personer baserat på ras, hudfärg, nationalitet, etnicitet, sexuell läggning eller religiös tillhörighet.

Källa: Åklagarmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.