Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Ta del av Mohamed El-Masris tankar kring koranbränningarna. Foto: Evindar Akdogan / SVT

Uppsalabon Mohamed: ”Ger fel bild av Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon Mohamed El-Masri har bott i Sverige i 43 år och är en av många muslimer i Sverige. Efter senaste raden av koranbränningar reflekterar han över situationen.

Enligt Mohamed El-Masri skadar koranbränningarna bilden av Sverige utomlands.

– Det ger fel bild av Sverige. Folk i Sverige förstår att det finns yttrandefrihet men folk utomlands kanske inte förstår det på samma sätt, säger Mohamed El-Masri.

Han menar att det bästa sättet att hantera koranbränningarna är att ignorera dem.

Manade till lugn när Paludan dök upp

– När Paludan kom till Gottsunda skickade vi äldre ut ett meddelande till ungdomarna i området om att inte gå dit och agera våldsamt. Det slutade bra. De som bränner koranen vill ha en reaktion, säger han.

Mohamed El-Masri har arbetat som socionom i 20 år, bland annat inom socialtjänsten. Han berättar att han under sitt yrkesverksamma liv mötte många fördomar om religion.

– Folk hade fel bild av Islam. Vissa trodde till exempel att muslimer tvingade sina fruar att ha slöja. Det finns säkert andra kulturer som gör det, men det är inte muslimskt att tvinga någon till något, säger han.

I klippet ovan : Ta del av Mohamed El-Masris tankar kring koranbränningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.