Det var knappt att bussen gick emellan lastbilarna som stod parkerade, berättar Göran Hallqvist. Foto: Foto: Utryckning Uppsala/privat

Göran räddade 50 personer när bussföraren svimmade

Uppdaterad
Publicerad

Gävlebon Göran Hallqvist blev förvånad när busschauffören plötsligt gjorde en oplanerad avstickare mot rastplatsen Tre ängar på E4 norr om Uppsala. Än mer förvånad blev han när chauffören inte sänkte farten.

– När jag såg att vi styrde mot tankbilen med samma fart, då sprang jag fram, säger Göran Hallqvist.

Göran Hallqvist hade varit på kryssning tillsammans med vänner och var en av de omkring 50 passagerarna som befann sig på bussen som färdades på E4:n norrut på söndagskvällen.

Han satt två rader bakom förarsätet, och hade precis tänkt resa sig för att gå på toaletten när bussen gjorde en

Göran Hallqvist. Foto: NDI/privat

oplanerad avstickare.

– Jag sa till frun, undra om jag ska gå och kissa. För jag visste att vi inte skulle ha något stopp. Men då såg jag att han svängde av mot Tre ängar, så då väntade jag.

Men något stod inte rätt till. Bussen sänkte inte farten.

Folk skrek: ”Bromsa!”

– Vi fortsatte i en jävla fart, och när jag såg att han styrde rakt mot en tankbil med samma fart, då sprang jag fram. Och då såg jag att där satt chauffören avsvimmad. Folk skrek: ”Bromsa! Bromsa!”.

Göran Hallqvist beskriver hur han tog tag i ratten, och koncentrerade sig på att styra. Bussen slog i något räcke och till slut lyckades Göran få ner farten på bussen.

– Jag tänkte att ”jag måste få ur farthållaren” för den låg på ungefär 100 km/h. Så jag fick tag i chaufförens fot och tryckte på bromsen med den. Sen siktade jag på att köra ut på rampen mot E4 så att ingen på bussen skulle ramla.

Han växlade ner och till slut kunde Göran Hallqvist dra i handbromsen. Då hade bussen tagit sig genom hela rastplatsen, och befann sig åter på E4:n.

”Då hade vi nog varit döda”

– Det var tur att jag reagerade när jag gjorde, att jag fick ut bussen mellan lastbilarna, det var knappt att bussen gick emellan dem. Hade jag suttit en sekund till, eller om jag suttit 6-7 rader längre bort, då hade nog alla vi varit döda.

Hur då menar du?

– För då hade vi smällt in i tankbilen.

Vid 21-tiden på söndagskvällen var Göran Hallqvist hemma i Gävle igen. Idag är han glad att just han, med 20 års erfarenhet från åkeribranschen, var på rätt plats vid rätt tidpunkt.

– Det är klart man tänker på det som hänt men man mår ju bra. Det var ett otäckt scenario. Först var alla rädda men på bussen på väg hem satt vi och pratade om det, att vi hade änglavakt allihopa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.