Bussbolaget är lättade över att ingen skadades allvarligt i olyckan på E4:n. Foto: Utryckning Uppsala

”Var är hjälten?” – Bussbolaget söker rådig resenär

Publicerad

Bussbolaget Bollnäs buss söker nu den resenär som fick tag i ratten när bussföraren svimmade under färd på E4 på söndagskvällen.
– På något vis måste han höra av sig, säger Ulf Eriksson, vd vid Bollnäs buss.

Bussen med omkring 50 resenärer var på väg hem från ett besök i Stockholm när chauffören plötsligt kände att allt inte stod rätt till, berättar Ulf Eriksson.

– Innan han blev allt för dålig fattade han beslut om att stanna. Lyckligtvis var han nära rastplatsen, och fick ner farten litegrann, säger han.

När chauffören sedan tappade medvetandet på väg in mot rastplatsen Tre Ängar norr om Uppsala, fick en av resenärerna alltså få tag på ratten och kunde stoppa bussen. Dessförinnan ska bussen ha kört på ett par stolpar och ett räcke, men lyckades hålla undan de långtradare som stod parkerade.

Här var det nära att bussen körde in i en elstation. Foto: Utryckning Uppsala

Föraren pigg

Föraren, som själv kontaktade bussbolaget om det inträffade, fördes efter olyckan till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Föraren är fortfarande kvar på Akademiska, men känner sig pigg nu. Jag är jättenöjd på det viset att ingen skadats allvarligt, sjukdom kan man inte gardera sig för.

Söker hjälten

De 50-talet resenärerna hämtades på söndagskvällen av en ersättningsbuss. Ulf Eriksson har varit i kontakt med en av dem, men vill gärna prata med så många som möjligt för att få en bättre bild av händelsen.

– Framför allt vill jag nå den här killen som hjälpte till att få stopp på bussen. På något vis måste han höra av sig till oss för vi skulle ju vilja tacka karln, säger han.

Otroligt nog krockade inte bussen med någon av de lastbilar och långtradare som stod parkerade på rastplatsen, konstaterar SVT Nyheter Uppsalas frilansfotograf. Foto: Utryckning Uppsala

Fotnot: På måndagseftermiddagen nådde SVT Nyheter Uppsala Göran Hallqvist, som var den som lyckades få kontroll över bussen. Det är oklart om bussbolaget varit i kontakt med honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer