Foto: SVT

Götblad kommenterar barnporrutredningen

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommenterar nu regionpolischef Carin Götblad till SVT Nyheter det ärende där en tidigare chef inom Region Mitt misstänkts och utretts för barnpornografibrott. En chef som anställdes till trots att polisen själva redan innan fått signaler om mannens misstänkta intresse. Och att hela fallet tystades ned inom myndigheten menar Götblad har skadat verksamheten.

Hur har detta påverkat polismyndigheten?

– Dels tror jag människor förstår att det kan hända överallt. Enstaka misstag, men självklart påverkar det förtroendet och annat för polismyndigheten på ett väldigt negativt sätt. Och själv så jobbar jag ju med de här frågorna så jag vet redan att det finns överallt och att man måste vara extremt uppmärksam, säger regionpolischef Carin Götblad.

Utredning av barnporrbrott tystades av polisen

Vad har ni för koll på era anställda och era anställningar, bortsett ifrån era kontroller?

Vi har verksamhetskyddsenheter som jobbar med sådana här saker, men hur exakt vi gör berättar vi inte om för att det är det sekretess på – vi har system. Men man kan säga att det gäller hela världen, hela västvärlden. Det finns inga system som är säkra på så sätt.

Kan du agera på något sätt så att det inte upprepas?

– Nej, jag tror ingen kan garantera att sådant här inte upprepas.

VIDEO: ”Det har påverkat negativt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utredning av barnporrbrott tystades av polisen

Mer i ämnet