I år finns det 1149 feriejobb utannonserade hos Arbetsförmedlingen. Foto: TT

Här finns jobben sommaren 2019

Uppdaterad
Publicerad

Vid den här tiden 2018 fanns det 299 feriejobb utannonserade hos Arbetsförmedlingen. I år är siffran 1149 stycken. Det är främst inom hälso- och sjukvården som jobben finns.

Ökningen av antalet sommarjobb i Uppsala län är den största i Sverige, visar Arbetsförmedlingens siffror. Jämfört med i fjol är ökningen närmare 400 procent.

Olle Ahlberg Arbetsförmedlingen

– Det vi ser är att arbetsgivarna kommer tidigare och annonserar efter personal. Det råder en allmän brist på utbildad arbetskraft både i Uppsala och i övriga Sverige och det gör att arbetsgivarna börjar tidigare för att kunna bemanna över sommaren, säger Olle Ahlberg, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Det är framför allt hälso- och sjukvården som söker arbetskraft tidigt, men även inom till exempel restaurangbranschen och kriminalvården.

Stark efterfrågan

Om det i slutändan kommer att finnas fler feriejobb än 2018 är inte klart, men mycket tyder ändå på det.

– Vi har en stark efterfrågan på arbetskraft i Uppsala län. Det beror på att befolkningen ökat och att vi haft en positiv sysselsättningsutveckling under de senaste tio åren och då ökar även sommarjobben, säger Olle Ahlberg.

I klippet nedan kan du ta del av Josefin Johanssons, ungsekreterare vid LO och Svenskt Näringslivs Anna-Lena Holmströms bästa tips för att lyckas med ditt sommarjobb.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är bästa tipsen för dig som söker sommarjobb

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer