Polisbil utanför Gottsunda centrum. Gottsunda med Valsätra är ett av de åtta nya svenska bostadsområdena som pekas ut som särskilt utsatta i en ny rapport från Polisen. Foto: Arikvbild/TT

Gottsunda kan bli särskilt utsatt område

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om huruvida Gottsunda och Valsätra bör klassas som ett ”särskilt utsatt område” av polisen eller har varit omdiskuterad.

Är det ett bra drag att klassa området som särskilt utsatt? Det råder det delade meningar om.

Som SVT Nyheter Uppsala tidigare berättat planerar polisen att klassa Gottsunda och Valsätra som ett särskilt utsatt område i Sverige. En klassificering som bland annat innebär att parallella samhällsstrukturer råder och att polisen har svårt att utföra sin myndighetsutövning. Men också att särskilda resurser sätts in i området, något som polisen välkomnar.

– Vi räknar med att vi får mer resurser då och som det ser ut idag räcker vi inte till i området, sade Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef för Uppsala och Knivsta i Gomorron Sverige.

Motsatt effekt

Mejsam Abdulla, som till vardags driver projektet Nattfotbollen i Gottsunda, ett projekt som lockar ungdomar sedan 2012, var mer tveksam.

– Vissa kan må dåligt över det. De kan känna att de befinner sig längst ner i samhället. Sedan kan det tyvärr bli så att vissa tycker att det är coolt och ett sätt att visa andra förorter hur bra de är, säger han.

Även bland de boende som SVT Nyheter Uppsala pratat med råder det delade meningar om klassificeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.