Gottsundaskolan är totalförstörd efter en brand unders småtimmarna. Branden misstänks vara anlagd. Foto: Utryckning Uppsala

Gottsundaskolans brandlarm lokalt – fördröjde brandkåren

Uppdaterad
Publicerad

Brandlarmet på Gottsundaskolan var inte kopplat till SOS-alarm. Därmed kan räddningstjänsten ha gått miste om viktiga minuter i brandbekämpningen.

Det är P4 Uppland Sveriges Radio som kan berätta att Gottsundaskolan inte hade ett automatiskt brandlarm som går till SOS-alarm. Larmet var av en typ som tjuter bara i själva byggnaden.

– Det var polisen som var på plats och såg att det brann och då har ju branden ändå verkat ett tag, säger Torbjörn Mattsson, insatsledare på Uppsala brandförsvar, till P4 Uppland.

Hur länge det brunnit när räddningstjänsten väl kom på plats kunde Mattsson inte svara på.

– Jag som ser konsekvenser av en nerbrunnen skola tycker det är synd att man inte lägger en högre ambitionsnivå. Vi förordar ett brandlarm som är kopplat till SOS, säger insatsledare Torbjörn Mattsson till radion.

Anders Fridborg, Uppsala kommuns säkerhetschef, kommenterar uppgifterna på torsdagsmorgonen i P4 Uppland:

– Det är det normala på de flesta grundskolor i Uppsala. Det följer alla regelverk och det gjordes tillsyn för några år sedan utan anmärkning. Det är en avvägning man gör, säger han.

Anledningen är att ett automatiskt brandlarm överfört till räddningstjänsten är dyrare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.