Foto: NTB

Tusentals kommunanställda ska vaccineras för att freda vården

Uppdaterad
Publicerad

För att hindra att ännu fler söker sig till den redan utsatta sjukhusvården bjuder Uppsala kommun många av sina anställda på sprutan mot årets influensa.

– Hälso- och sjukvårdspersonalen kan prioritera patienter som drabbas av covid-19, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Liknande erbjudanden har förekommit tidigare men gjorts mer generöst i år. Även personalgrupper som inte kommer i direkt kontakt med personer i riskgrupp, som administratörer, erbjuds att ta sprutan gratis.

– Nytt är också att detta gäller timanställda och vikarier, säger Angelique Prinz Blix (L), omsorgsnämndens ordförande.

”Högt tryck”

Just nu vaccineras främst personer som befinner sig i en riskgrupp, äldre personer eller personer med underliggande medicinska risker. Men

Caisa Salmonsson tror inte att doserna av årets influensa-vaccin kommer att ta slut innan alla som vill har kunnat ta sin spruta. Foto: SVT

trycket på de bokningsbara tiderna är stort redan innan kommunanställda börjar vaccinera sig i stor skala.

– Det är högt tryck nu. Men jag har hört att de köpt in väldigt många doser. Så jag tror inte att de kommer att ta slut, säger Caisa Salmonsson, intensivvårdssköterska på RC Vaccinationer i Uppsala, om tillgången på vaccin.

Experten: Så kan corona påverka influensasäsongen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.