Foto: SVT

Gruppvåldtäktsdom överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren i målet mot de fem tonåringar som begick en gruppvåldtäkt mot en minderårig pojke i slutet på oktober har överklagat delar av domslutet. Det är tingsrättens beslut att inte utvisa gärningsmännen som åklagare Johan Strömbäck nu överklagar till Svea Hovrätt.

Uppsala tingsrätt beslutade att inte döma de fem gärningsmännen till utvisning på grund av det allmänna säkerhetsläget i gärningsmännens hemland.

Vice chefsåklagare Magnus Berggren var kort efter domslutet kritisk till att tingsrätten ogillade utvisningsyrkandet. Under onsdagen skickade åklagare Johan Strömbäck in en överklagan till Svea Hovrätt.

Misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala

Läs mer: Tonåringar döms för brutal gruppvåldtäkt

Säkerhetsläget

I överklagan skriver åklagare i målet, Johan Strömbäck, att det inte finns någon relevans i frågan om det allmänna säkerhetsläget i de dömda tonåringarnas hemland. Han anser även att gärningsmännens låga ålder är av begränsad betydelse för utvisning eftersom de endast vistats i Sverige under en kort tid och saknar anhöriga i landet.

Enligt åklagare Johan Strömbäck är brottet som de fem tonåringarna dömts för så allvarligt att de även bör dömas till ett återreseförbud utan tidsbegränsning.

Den brutala gruppvåldtäkten ägde rum i slutet på oktober förra året. De fem gärningsmännen som är i tonåren dömdes till drygt ett års sluten ungdomsvård, en påföljd som åklagaren inte har överklagat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala

Mer i ämnet