Mannen hade sex miljoner i kontanter på sig när han greps av polisen i måndags förra veckan. Hör GW:s förklaring till händelsen. Foto: SVT/TT

Leif GW om ”miljonmannen” som greps i Uppsala: ”En solskenshistoria”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen greps vid Resecentrum i Uppsala med sex miljoner i kontanter och beskrevs samtidigt i medier som ”tiggare”. Vilket var felaktigt.

– Han måste vara världens mest sparsamma, säger kriminologen Leif GW Persson som rotat närmare i bakgrunden till händelsen.

Händelsen fick stor uppmärksamhet i svenska och internationella medier, bland annat efter att mannen i Upsala nya tidning beskrevs som en ”tiggare” med sex miljoner kronor i fickan. Men definitionen ”tiggare” drogs senare tillbaka.

Leif GW Persson, som tittat närmare på historien, beskriver honom som en extremt sparsam person som sedan fyraårsåldern sparat det mesta av kontanter som kommit i hans väg, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

– Det har skapat mycket indignation på nätet, man såg framför sig den romska typen av tiggare. Men det här är en solskenshistoria. Det är hans egna pengar – och det måste vara världens mest sparsamma, säger Leif GW Persson i kvällens Veckans brott i SVT.

GW: Därför tiggde han om biljett

Det var den 12 februari som mannen greps på Resecentrum i centrala Uppsala sedan han, enligt polisen, uppträdde aggressivt och tiggde pengar till en bussbiljett på Resecentrum i centrala Uppsala.

Vid en närmare kontroll upptäckte polisen en väska tillhörande mannen med drygt sex miljoner kronor i sedlar. Utredningen om grovt penningtvättsbrott lades ned i måndags sedan mannen lämnat en förklaring.

Varför han tiggde pengar till bussbiljetten trots den stora summan pengar i sin ägo, är dock oklart. Men GW har en teori.

– Han försöker spara in pengarna till biljetten, det är ett ganska vanligt beteende för sådana här typer av personer, säger Leif GW.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.