Foto: SVT

Här går måsarna till attack

Uppdaterad
Publicerad

Har du blivit attackerad av en mås på sistone? Du är inte ensam. Så här under den pågående försommaren är det häckningsäsong för måsar och många andra fågelarter.

– Oftast angriper de inte, utan det är ofta skenattacker, för att visa att det inte är okej att vi är nära deras ungar. Det är fullständigt naturligt för dem. Fåglarna struntar i om det är människor eller rävar och annat som brukar komma att ta ägg. De försvarar sina ungar mot allt,  säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

Det är inte första gången han får svara på frågor om aggressiva fåglar i bostadsområden som flyger ner mot förbipasserande.

Uppsala

Taskig bostadsplanering

Att fåglarna inte väljer bort en rörelsefylld stadsmiljö till förmån för lugnare naturområden har till viss del att göra med dålig tajming i deras planering.

– Det oturliga är att fåglarna ofta hittar sina områden när det fortfarande är kallt och inte så många människor är ute. När det då blir sådana här fina sommardagar och väldigt mycket folk är ute så får de problem som inte fanns när de började, säger Sebastian Olofsson.

Foto: SVT

Förebyggande åtgärder finns

Från länsstyrelsens håll görs inga direkta insatser för att hjälpa till mot närgånga fåglar, men det finns förebyggande åtgärder att testa mot återkommande häckningar i ens närområde.

– Om en mås häckar på ett tak så kan man sätta trådar där så att det blir svårare att landa. Märker man att en fågel bygger bo på ett olämpligt ställe så är det bäst att flytta boet innan fågeln lagt ägg, så får den vara ifred med sitt bo någon annanstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet