• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

Så gör du med övergivna fågelungar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu häckar många fåglar och att stöta på en fjäderbollsliknande unge hör inte till ovanligheterna. Men även om en unge kan verka lämnad vind för våg så är det inte alltid fallet.

– Nio gånger av tio är en fågelunge inte övergiven. Ofta hoppar de ur boet och föräldrarna tar hand om dem även senare genom att hålla koll och komma dit med mat. Det bästa är att lämna dem i fred, säger vilthandläggaren Sebastian Olofsson.

Om det är det tionde fallet då?

Sebastian Olofsson är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala.

– Naturen har sin gång och ganska många fågelungar stryker med, antingen av katter, rovfåglar eller annat. Mitt råd är att alltid låta fåglar vara. Hittar man en skadad fågel så kan man ta kontakt med en viltrehabiliterare för råd.

Och hur ska man göra som förälder om ens barn kommer hemspringande med en liten fågelunge?

– Då får man försöka lämna tillbaka fågelungen där barnet hittade den och så kommer antagligen fågelns föräldrar att hitta den igen och ta hand om den. Det är det absolut bästa, säger Sebastian Olofsson.

Hittar du ett skadat djur i Uppsala går det att ringa Smådjurskliniken i Ultuna på 018-67 26 80.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsala

Mer i ämnet