När räddningstjänsten kom till bostaden i Luthagen var branden fullt utvecklad. Foto: Niklas Gedda

”Han försökte stycka henne”

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-årige mannen ska ha försökt stycka kvinnan och sedan tänt eld på lägenheten. Nu åtalas han för mord och mordbrand.

Eftersom han ska ha givit sig på kvinnans kropp med ett vasst föremål efter att hon avlidit åtalas han också för brott mot griftefriden.

– Jag påstår att han har försökt stycka henne. Han försökte avskilja armarna från kroppen och när det inte har lyckats så har han försökt elda upp henne och lägenheten för att dölja mordet, säger åklagare Anne Sjöblom.

Mordbranden i Uppsala

Många sår på kroppen

Händelserna inträffade i mannens lägenhet på Hällbygatan i Luthagen den 13 december.

LÄS MER: Fullt utvecklad lägenhetsbrand

Kvinnan hade över 20 skär- och sticksår på kroppen.

– Det är en skada på halsen som gjort att hon förblött, säger Anne Sjöblom.

Den 21-årige mannen ska i det första polisförhöret ha sagt att han gått ut en kort stund för att handla i en Ica-butik, kommit tillbaka och funnit kvinnan död och lägenheten i brand.

Men efter det har han ändrat sig, enligt åklagaren.

– Nu säger han att han inte minns. Men dels hade ingen annan kunnat utföra dådet på den korta tid han säger att han var ute, och dels finns han inte på bilder från övervakningskameror på de närmaste Ica-butikerna – det har vi tittat på.

Mannens advokat Magnus Nyström säger att hans klient inte heller minns det första polisförhöret.

– Det första minne han har är att han vaknar upp i en cell på polishuset, så därför kan han varken erkänna eller förneka brott. Men han har svårt att förstå att han kan ha gjort något sådant här, han har inget motiv, säger Magnus Nyström.

Fingeravtryck i blod

Det finns också anna bevisning som talar för att den 21-årige mannen är skyldig, bland annat har polisens tekniker hittat hans fingeravtryck i kvinnans blod.

– Och det finns inte spår av någon annan i bostaden, säger Anne Sjöblom.

Den 21-årige mannen har suttit häktad sedan händelsen. Han greps direkt efter händelsen, i nära anslutning till brottsplatsen.  Då ska han ha haft en tändare på sig, i sina kalsonger. Utredningen har dragit ut på tiden eftersom åklagaren väntat på teknisk bevisning från Nationellt forensiskt centrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden i Uppsala

Mer i ämnet