Victoria Örnberg, 19, mördades på Lucia förra året i Uppsala. I dag föll domen. Foto: TT Bild/Privat

14 års fängelse för styckmordet på Victoria, 19

Uppdaterad
Publicerad

Först dödade 21-åringen Victoria Örnberg, 19. Sedan försökte mannen stycka kroppen. När det misslyckades tände 21-åringen eld på kroppen och lägenheten för att dölja brottet.

Nu döms 21-åringen till 14 års fängelse för styckmordet i Uppsala på luciadagen ifjol.

Den 13:e december förra året hittade polisen 19-åriga Victoria Örnberg mördad i en brinnande lägenhet i Luthagen i Uppsala.

Hennes 21-årige pojkvän dödade Victoria med 20 knivhugg, och när han försökt stycka kroppen och misslyckats tände han eld på lägenheten och flydde ut genom fönstret.

Mordbranden i Uppsala

Efter en kort flykt kunde 21-åringen gripas av polis tack vare ett rådigt vittne som följt efter 21-åringen.

Läs mer: Han misstänks ha dödat Victoria, 19

14 års fängelse för styckmordet

I dag föll domen mot den 21-årige styckmördaren.

Mannen döms för mordet på Victoria Örnberg, han döms också för brott mot griftefriden för försöket att stycka kroppen och han döms för mordbrand efter att ha försökt tända eld på lägenheten och dölja brottet.

Tingsrätten gick på åklagaren Anne Sjöbloms linje och dömer 21-åringen till 14 års fängelse. Han ska också betala 415.000 kronor i skadestånd till Victoria Örnbergs anhöriga och försäkringsbolag.

Inte sjuk enligt rättspsykiatrisk utredning

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning led inte inte 21-åringen av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för brottet, och kan därför inte dömas till rättspsykiatrisk vård.

Bevisningen mot mannen har varit övertygande och åklagaren Anne Sjöblom yrkade på 14 års fängelse för brotten.

21-åringens advokat Magnus Nyström ansåg dock att 21-åringen borde fått ett lägre straff, och att 21-åringen borde ha dömts för dråp istället för mord eftersom advokaten menar att det framstår som att brottet har varit en impulshandling snarare än en överlagd gärning.

I nuläget är det oklart om åklagaren Anne Sjöblom eller advokaten Magnus Nyström kommer att överklaga domen till hovrätten.

”Skönt att cirkusen tar slut”

Victoria Örnbergs anhöriga har väntat på dagens dom.

– Det ska bli skönt att cirkusen liksom tar slut. Jag vill minnas henne och sörja henne. Jag vill inte tänka på händelsen, eller honom. Jag vill fokusera på henne – det är det minsta hon är värd, säger Victorias storasyster Alexandra till SVT Nyheter Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden i Uppsala

Mer i ämnet