En hittades död i samband med en lägenhetsbrand i Luthagen på Luciadagen 2016. Det visade sig snart att hon bragts om livet innan branden och hennes pojkvän greps i närheten av platsen och står åtalad för mord, mordbrand och brott mot griftefriden. Foto: Niklas Gedda

Misstänkt för att ha dödat Victoria, 19 – i dag faller domen

Uppdaterad
Publicerad

I dag faller domen i den uppmärksammade mordrättegången där en 21-årig man misstänkts för att ha dödat sin flickvän och satt eld på en lägenhet på Hällbygatan i Uppsala på Luciadagen i fjol.

Bevisningen mot mannen är övertygande och åklagaren yrkar på 14 års fängelse för mord, mordbrand och brott mot griftefriden.

Vid lunchtid på luciadagen i fjol larmades räddningstjänst och polis till en lägenhetsbrand på Hällbygatan i Luthagen. 

I lägenheten påträffas snabbt en avliden kvinna och strax efter griper polisen en man som vittnen sett springa från platsen.

Mordbranden i Uppsala

Oroligt tidigare på dagen

Redan tidigt på morgonen uppmärksammades de boende i trapphuset på att något hände i lägenheten. 

Victoria Örnberg, den avlidna kvinnan, ses utanför trapphuset tillsammans med sin pojkvän i häftiga meningsutbyten där hon enligt vittnen ska ha sagt saker i stil med ”du ska inte få slå mig igen”. Victoria förefaller vara på väg att lämna huset men blir övertygad om att komma tillbaka in i lägenheten igen.

Victoria Örnberg blev 19 år. Foto: Privat

Desperata barnskrik

Andra vittnen som bor i huset berättar att de under morgonen och förmiddagen hört vad de beskriver som barnskrik, desperata ”rop på mamma”, från lägenheten där Victoria och hennes pojkvän befann sig. 

Ett annat vittne säger att det lät som att någon möblerade om i lägenheten eller renoverade köket. Oväsendet varvades med något som beskrivs som ljudet när en borrmaskin skär ihop.

Grannar upptäcker branden

Strax efter halv ett upptäckte två av grannarna i huset att det brinner i lägenheten. 

De fick också kontakt med den misstänkte mannen som uppgav att han inte kunde komma ut från lägenheten. Efter ett antal försök lyckades en av de boende få upp dörren och möttes av tjock svart rök. Grannen ropade in i lägenheten men fick inget svar och gjorde då ett försök att ta sig in, men röken är allt för kraftig.

Då springer han runt huset och upptäcker att den som senare visar sig vara Victorias pojkvän har lyckats få upp ett fönster och nu låg på gräsmattan utanför lägenheten. 

Försvinner från platsen

Pojkvännen förklarade att han mådde bra och efter att ha grannen kontrollerat honom för skador sprang denne in och stängde lägenhetsdörren för att förhindra att branden skulle sprida sig. 

När han kom tillbaka till fönstret där mannen låg så var han borta. Grannen försökte då ta reda på var mannen tog vägen och såg honom sedan vingla iväg på gatan och bestämde sig för att följa efter. Pojkvännen såg detta och började då springa iväg. Grannen fortsatte följa efter en bit för att försäkra sig om i vilken riktning mannen sprang i.

Victoria hittas död i lägenheten

När räddningstjänsten sedan kom till platsen och gick in med rökdykare upptäckte man på en gång kvinnan som låg livlös i en säng. 

De kunde snabbt se att hon hade skador som inte hade med branden att göra och bar då genast ut henne inlindad i de lakan hon låg i och placerade henne i en ambulans där ambulanspersonal konstaterade att hon var avliden.

Den polis som sedan fick i uppdrag att identifiera den avlidne kvinnan berättar i förhör att han under sina år som polis aldrig sett något värre.

Enligt det rättsmedicinska utlåtandet ska någon försökt avlägsna båda armarna med kniv men inte lyckats. 

Pojkvännen grips

Grannen som har följt efter mannen varskodde den första polispatrullen som kom till platsen om att han hade sett mannen springa iväg och fick då följa med i polisbilen för att hitta mannen. Färden gick från Hällbygatan under Bärbyleden ut bland åkrarna vid Hällby.

Där fick de syn på mannen och en av poliserna sprang då i fatt Victorias pojkvän ute på en åker och kunde gripa pojkvännen som luktade starkt av brandrök.

Minns inte vad som har hänt

I förundersökningen på närmare 800 sidor kan man läsa i förhören med den nu åtalade mannen att han flera gånger ändrar sin version om vad som hänt under dygnet fram till branden. 

Läs mer: Rättegång inleds mot 21-årig mordmisstänkt man

Han säger sig också inte minnas alls vad som har hänt; att det har brunnit eller att hans flickvän har dött.

Stark bevisning

Den tekniska bevisningen, som bland annat består av analyser av obduktionsprotokoll och de fynd som gjorts på den gripne mannen, talar för att pojkvännen har dödat Victoria. Sedan ska han ha försökt avlägsna armarna på kvinnan med en kniv för att göra sig av med kroppen i sopsäckar. 

När det inte har lyckats ändras planen och han sätter eld på flera ställen i lägenheten, bland annat på golvet där han försöker elda upp kniven som han använt på kroppen.

Yrkar på fjorton års fängelse

I dag faller alltså dom vid Uppsala tingsrätt mot den 20-åriga mannen som står åtalad för mord, mordbrand och brott mot griftefrid. 

SVT Nyheter Uppsala har tidigare berättat om att den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts slår fast att mannen inte var allvarligt psykiskt störd vid tiden för brotten. 

Läs mer: Yrkar på 14 års fängelse för styckmord

Åklagaren yrkar på 14 års fängelse medan mannens advokat vill se en lägre straffsats och anser att mannen bör dömas för dråp eftersom det framstår som att det har varit en impulshandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden i Uppsala

Mer i ämnet