”Det är kanske jämförbart med snusning eller rökning”, säger mannen som SVT talat med. OBS! Bilden föreställer någon annan. Foto: Johan Nilsson/TT/Bjørn Sigurdsøn

Han injicerar Barbiedrogen dagligen: ”Ren fåfänga”

Publicerad

Den så kallade Barbiedrogen ska göra dig solbränd, smal och kåt. Men preparatet kan även medföra allvarliga biverkningar. SVT har talat med en person som injicerat melanotan 2 regelbundet i sex år.

– Jag använder det för att bli brun, ren fåfänga, berättar mannen, som vill vara anonym.

Han köper preparatet online och har lärt sig att injicera själv genom att experimentera och läsa om hur andra gör. Sprutorna tas en gång om dagen och kostar några tusen kronor per år.

Hur tänker du kring att det finns risk för hudförändringar och till och med cancer?

– Kan inte säga att jag tänker på det särskilt mycket, men det är väl snarare att jag ignorerar det. Hudförändringar har jag redan fått, och fler födelsemärken.

Blev uppringd av polis

I Sverige är det olagligt att sälja melanotan 2, och vid ett tillfälle ringde polisen upp mannen för att fråga var han hade köpt preparatet. Han var dock inte misstänkt för något brott själv, eftersom det inte är olagligt att använda.

– Det är ju en gråzon. Men det hade väl varit bättre om det blev legaliserat, säger han.

Mannen, som är i 20-årsåldern, testade att sluta under en period för ett par år sedan. Han började dock snabbt med melanotan igen eftersom han inte var nöjd med sitt ”naturliga” utseende.

– Man blir fartblind sjukt snabbt, det är läskigt. Det finns ett fenomen som kallas ”tanorexia”, det har jag nog helt drabbats av.

Får många frågor

Den kraftiga solbrännan gör att mannen ofta får nyfikna frågor från omgivningen. Då berättar han öppet om sitt melanotanbruk, även om det kan medföra en del fördomar.

– Folk är i allmänhet nyfikna och trevliga, de säger kanske inte de otrevliga sakerna de tänker. Det är ju förknippat väldigt mycket med en viss typ av person och jag känner mig väl inte riktigt som en sådan person.

Här får du veta mer om hur säljarna jagas på Instagram.

Vad är melanotan 2?

Melanotan 2 stimulerar melanocyterna så att de producerar melanin, vilket gör att man ser brun ut. Substansen har tidigare provats av läkemedelsföretag, men det finns långt ifrån något färdigt läkemedel godkänt, varken i Sverige eller i något annat land.

Ämnet säljs som pulver som ska blandas, doseras och injiceras med en spruta under huden. Ibland säljs det också som nässpray. All försäljning av melanotan 2 i Sverige är olaglig.

Illamående och kräkningar har rapporterats. Användning kan leda till hudcellsförändringar och det finns fall där användare har fått hudcancer.

”Tanorexia” är en benämning på ett överdrivet behov av att sola och bli solbränd.

Kontakta sjukvården om du använt melanotan 2 och mår dåligt.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.