Hör Elin Maria Bergsten vid Läkemedelsverket berätta mer om farorna med Barbiedrogen. Foto: TT/montage

Olagliga Barbiedrogen säljs öppet – så jagas säljarna på Instagram

Publicerad

Den så kallade Barbiedrogen, melanotan 2, ska göra användaren solbränd, smal och öka sexlusten. Nu provar Läkemedelsverket en ny metod för att stoppa den olagliga försäljningen på sociala medier.

– Det gäller att vara lite påhittig, säger utredaren Elin Maria Bergsten.

Melanotan 2 är olagligt att sälja, och kan medföra flera allvarliga biverkningar. Men söker man på sociala medier så kommer ändå en rad olika försäljare upp.

– Jag tror att melanotan är ganska vanligt förekommande. Man ser det i tullbeslag och på hur många som söker information om det här på vår hemsida, säger Elin Maria Bergsten på Läkemedelsverket.

Jagar konton på Instagram

Myndigheten testar nu en metod där man systematiskt söker upp och anmäler försäljare på Instagram. Hittills i år har man anmält 16 konton, som sedan stängts ned. Men det kan vara svårt att hitta personen bakom kontot, och ofta dyker nya sidor snabbt upp igen.

I klippet berättar Elin Maria Bergsten mer om farorna med Barbiedrogen.

Beslag i tullen

Antal beslag av injektionsflaskor i tullen där melanotan 2 påvisats:

2016 – 2357 flaskor

2017 – 2251 flaskor

2018 – 11817 flaskor

2019 – 5291 flaskor

2020 – 3797 flaskor

2021 (t.o.m maj) – 106 flaskor

OBS! Statistiken är ofullständig då en del av beslagen sannolikt aldrig kommer till laboratorium (t.ex. om materialet har en tydlig och sedan tidigare känd märkning). Dessa beslag syns inte i statistiken.

Dessutom finns ytterligare drygt 10 000 liknande injektionsflaskor som rapporterats ut som ”injektionsmedel”. Innehållet i dessa 10 000 injektionsflaskor är inte fastställt. Det kan alltså finnas ett antal melanotan 2 även bland dessa.

Minskningen under 2020 och 2021 kan möjligtvis ha ett samband med coronapandemin, enligt Tullverket.

Källa: Tullverket

Vad är melanotan 2?

Melanotan 2 stimulerar melanocyterna så att de producerar melanin, vilket gör att man ser brun ut. Substansen har tidigare provats av läkemedelsföretag, men det finns långt ifrån något färdigt läkemedel godkänt, varken i Sverige eller i något annat land.

Ämnet säljs som pulver som ska blandas, doseras och injiceras med en spruta under huden. Ibland säljs det också som nässpray. All försäljning av melanotan 2 i Sverige är olaglig.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.