Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Evindar Akdogan / SVT

Uppsalabon André Zuniga ligger bakom de största låtarna inom epa-dunk

Uppdaterad
Publicerad

Artisten André Zuniga från Uppsala är vanligtvis frontfigur i sitt artistskap. Numera är han i skymundan: Han ligger bakom de största låtarna inom den snabbt växande musikgenren epa-dunk.

André Zuniga från Uppsala slog igenom i Idol 2011, och har nu varit artist i tolv år. Han har främst gjort musik inom soul, r'n'b och hiphop.Tillsammans med Rasmus Gozzi och Fröken Snusk har han varit med och skapat några av de låtar som toppat listorna den senaste tiden.

Musikgenren har parallellt med sin framfart mött kritik för texterna och deras budskap. Texterna har bland annat anklagats för att vara homofobiska och sexistiska.

”Kan blockera barnen”

André Zuniga menar att deras syfte med musiken är att sprida positiv energi.

– Man kan välja att lyssna på annat. Föräldrar kan även blockera sina barn från att lyssna på den här typen av musik, säger han.

I videon ovan: Hör André Zuniga berätta om hur Rid mig som en dalahäst blev till.

När SVT träffar André Zuniga i en studio i Uppsala får han sällskap av sångaren och låtskrivaren i bandet ”Raggarligan” som för tillfället också har miljontals lyssningar. 

I videon nedan: Se artistens udda sätt att gömma sitt ansikte – och hör om varför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Några låtar inom epa-dunk som André Zuniga varit med och skapat:

  • Rid mig som en dalahäst
  • Strippa i ditt vardagsrum
  • Raggarbil

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.