Foto: Pontus Stark/SVT

Här är de vanligaste sätten att fuska

Publicerad

Otillåtna hjälpmedel vid tentor och att sno texter från nätet till sin uppsats. Det är de vanligaste sätten som studenterna fuskar på, enligt Lena Holmqvist som suttit i disciplinnämnden i 15 år.

Lena Holmqvist är även lärare. Det har hänt att hon själv uppmärksammat fusk i sitt yrke.

– Men då kan jag inte sitta i disciplinnämnden i just de fallen, berättar hon.

Det vanligaste sättet att fuska vid salskrivning är otillåtna hjälpmedel. Det kan till exempel handla om en tabellsamling, miniräknare eller anteckningar i de fall då det inte är tillåtet. Dessutom är mobiltelefon ett vanligt hjälpmedel.

– Den får man inte använda, säger Lena Holmqvist.

Vid uppsatser ser man ofta att studenter har klippt och klistrat in saker som de hittat på nätet.

– Det kan till exempel handla om att man tagit tidigare studenters arbeten. I dag har vi bra hjälpmedel som ser till att vi identifierar sådana fall, säger Lena Holmqvist.

Det vanligaste straffet är avstängning. I många fall i fyra veckor och ibland kan det vara svårt att fullfölja sin utbildning eftersom man hamnar så pass mycket på efterkälken.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.