Foto: SVT

Här är ditt bidrag till sopberget

Publicerad

Vi producerar ständigt mer hushållsavfall. Det visar färska siffror från Avfall Sverige. Men det är stora skillnader mellan kommunerna.

Mindre avfall och mer återvinning nämns ofta när miljöpåverkan och utsläpp av växthusgaser diskuteras. Men för varje år sedan 1970-talet har antalet kilo hushållsavfall som produceras av oss svenskar ökat stadigt.

Det finns dock stora skillnader mellan olika kommuner i Sverige. Överkalix är sämst i Sverige med svindlande 920 kilo sopor per person och år. Bäst lyckas man i Kinda med bara 308 kilo. Det betyder att Överkalix är klara med Kindas årsförbrukning av sopor redan i april. Det visar siffror från branschorganisationen Avfall Sverige.

uppsala

Miljöbov

När det gäller matavfall är också hushållen en stor miljöbov. 2016 slängde vi nästan 940 000 ton mat medan livsmedelsbutiker, jordbruket och tillverkare stod för knappa 350 000 ton. Det här enligt Statistiska centralbyrån.

I klippet ovan har vi gjort en total över matavfall och sopor per person och år för varje kommun i Uppsala län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

uppsala

Mer i ämnet