Här är nya Upptåget

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att komma nya tåg på sträckan Uppsala-Gävle. Totalt rör det sig om åtta tåg som sätts i bruk under den senare delen av 2019.

De nya Upptågen, som visades på Stockholms central i dag, kommer att vara dubbelt så stora som de gamla.

– Det är för trångt på tågen, det är väl den huvudsakliga anledningen till varför vi tar in nya tåg. De är rymligare, större och modernare, säger Sture Jonsson, presschef UL.

Tågen kommer att sättas i bruk under den senare delen av 2019. Totalt rör det sig om åtta tåg, men det finns möjlighet att beställa fler, uppger Sture Jonsson.

Måste bygga om perronger

Ett problem med de nya tågen är att de inte passar ihop med perrongerna mellan Uppsala och Tierp. Tågen är 13 centimeter för höga.

Perrongerna måste på sikt därför byggas om, ett arbete som kommer att bedrivas av Trafikverket. Det beräknas dock inte vara klart innan tågen sätts i bruk. UL:s förhoppning är att innan dess hitta andra, temporära lösningar på problemet med de för höga tågen.

– 13 centimeter kan låta lite, men om man exempelvis sitter i rullstol så kan det vara problematiskt, säger Sture Jonsson.

Hur ska man göra om man sitter i rullstoll i så fall?

– Det kan jag inte svara på i nuläget, säger Sture Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.