Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s hundreporter Lillie testa den nya hundparken. Foto: Georg Camitz

Här är parken i Årsta som gör hundar modiga

Publicerad

Hundar blir modigare av att utföra olika aktiviteter och träffa hundkamrater. Det visar forskning där drygt 14 000 hundar deltagit.

Ett sätt att träna båda modet och det sociala är att låta hunden besöka en hundpark. Något som SVT lät hunden Lillie testa.

Studien från Helsingfors universitet visade på en stark koppling i synnerhet mellan valpar som inte fått vänja sig vid olika situationer och nya miljöer med deras senare rädsla för bland annat nya situationer.

Bland de modigaste hundarna fanns de som hade ägare som inkluderade hundarna i ägarnas hobbys och som aktivt tränar.

– Motion har observerats ha en positiv inverkan på sinnesstämningen hos både hundar och människor. Hundar är sociala djur och njuter av aktiviteter med ägaren, säger Emma Hakanen, doktorand vid Helsingfors universitets medicinska fakultet, i ett pressmeddelande.

Nyöppnad hundpark

Ett sätt att träna hunden är att besöka en hundpark där hunden både får det sociala i att träffa andra hundar samt får träna på olika hinderbanor.

Maiken Franksson Lindqvist driver en hundpark i Årsta som precis har öppnat.

En undersökning visar att desto fler mångsidiga aktiviteter och upplevelser som hunden har, desto modigare blir hunden. Vad tänker du kring det?

– Jag har arbetat med omplacerade hundar, då jobbar man just på det sättet. Man utsätter hundarna för lugna – och olika – aktiviteter. Då hanterar hunden de flesta situationer bättre, säger Maiken Franksson Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.