Här är partierna som är för och emot byggplanerna

Uppdaterad
Publicerad

Stadsplaneringen över de sydöstra delarna av Uppsala möts av blandade reaktioner från de politiska partierna. I en enkät till SVT svarar de varför de röstar ja eller nej till utbyggnadsplanerna.

Stadsplaneringen över de sydöstra delarna av Uppsala möts av blandade reaktioner från de politiska partierna. Bland fördelarna med planerna som lyfts fram handlar det bland annat om att ta vara på marken och bygga mer naturligt vänligt.

Ja-rösterna

– Eftersom det råder brist på hållbara bostäder och arbetsplatser vill vi använda den värdefulla marken på ett samhällsnyttigt sätt. Planen skapar förutsättningar för ett attraktivt boende och tar samtidigt ansvar för utmaningarna som krävs för att markvattennivåerna i Lunsen inte påverkas, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd.

Uppsalapaketet

– Uppsalas tillväxt är en naturlig utveckling av en attraktiv stad i ständig förändring. Uppsala har under århundraden lockat människor att flytta hit och för att det ska fortsätta krävs en modern statsutveckling. Därför säger det tillväxtvänliga Liberalerna ja till planen, säger Mohammad Hassan (L), kommunalråd.

Även Västerpartiet och Socialdemokraterna ställer sig bakom planerna.

– För oss har planen höga ambitioner på miljövänlig teknik, hållbart byggande och mindre dyra hyresrätter. Den möjliggör välbehövliga bostäder, hyresrätter med låg hyra och bättre tågspår mot Stockholm, och därför är vi positiva, säger Hanna Victoria Mörck (V), kommunalråd.

– Vi säger ja till planen för att minska bostadsbristen, se till att jobben blir fler och underlätta livspusslet för många pendlare. De nya stadsdelarna är en förutsättning för att Uppsala ska få fyra spår, en utbyggd centralstation och en ny järnvägsstation, säger Erik Pelling (S), kommunalråd.

Feministiskt initiativ anser att frågan är komplex och säger att de därför har valt att rösta olika.

– Samtidigt som Feministiskt initiativ ser brister med översiktsplanen ser vi att Uppsala har bostadsbrist, och att kommunen behöver se till att fler bostäder byggs. En har röstat ja till översiktsplanen, medan den andra har lagt ned sin röst. I första hand försökte vi ändra översiktsplanen för att bevara naturen bättre, säger Lovisa Johansson (Fi), gruppledare.

Nej-rösterna

Alla är däremot inte lika positiva till hur sydöstra Uppsala kan komma att utvecklas. Både Sverigedemokraterna (SD) och Kristdemokraterna (KD) hade föredraget småhus.

– Vi säger nej till översiktsplanen och nej till spårväg. Uppsalaborna vill inte bli påtvingade ytterligare ett trångt och otryggt betonggetto där man bygger bort kulturmiljöer och grönområden. Istället efterfrågas småhus i helt eller delvis lantlig miljö. Vi vill att hela Uppsala ska leva, inte bara Sydöstra Uppsala, Linnea Alm (SD), kommunalråd.

– KD röster nej till förslaget i sin helhet eftersom vi alltid varit skeptiska till omfattande utbyggnadsplaner i miljonprogramstil. Vi vill bygga småhus och inte uppföra hög, tät bebyggelse inpå knutarna till nuvarande villaområden, säger Jona Segersam, kommunalråd.

Moderaterna är också kritiska till sättet som de här planerna är utformade på.

– Moderaterna prioriterar trygghet och trivsel framför täthet och trängsel i stadsplaneringen. Vi säger ja till bostäder, utvecklat näringsliv och tillväxt, men nej till att låsa fast inriktningen på ett sätt som varken är lyhört eller tar hänsyn till de som bor där idag, säger Therez Almerfors (M), kommunalråd.

Liknande inställning har Centerpartiet som istället menar att områdets naturvärden hotas av planerna.

– Vi röstar emot den här inriktningen. Vi vill istället utveckla Uppsala kommun grönt och varsamt med hänsyn till områdens karaktär, boendes synpunkter, naturvärden och vårt framtida behov av åkermark, säger Jonas Petersson (C), kommunalråd. varför röstar ja eller nej till  utbyggnadsplanerna.

Mandatfördelningen i kommunfullmäktige

  • Socialdemokraterna: 21
  • Moderaterna: 14
  • Liberalerna: 8
  • Vänsterpartiet: 8
  • Centerpartiet: 7
  • Kristdemokraterna: 6
  • Miljöpartiet: 6
  • Sverigedemokraterna: 6
  • Partipolitiskt oberoende: 3
  • Feministiskt initiativ: 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet