Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Häng med farmaceuten Ateka Al-Nuaimi på ett arbetspass. Foto: Pontus Stark

Här är yrkesrollen som avlastar sjuksköterskorna på Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

Flera avdelningar står i kö för att få en dedikerad tjänst för läkemedelshantering, så kallad avdelningsfarmaceut, på Akademiska.

Detta för att avlasta sjuksköterskorna.

SVT har tidigare rapporterat om forskaren Camilla Fröjd, som menar att det inte råder brist på sjuksköterskor: De gör bara ”fel” saker. Ett exempel på hur delar av problemet skulle kunna lösas är avdelningsfarmaceuter. De hanterar och distribuerar läkemedel på avdelningarna de är anställda på. Kirurgavdelningen vid Akademiska har haft en farmaceut sedan 2018.

– Sedan dess har vi märkt av att sjuksköterskorna i större utsträckning kan fokusera på patienterna, säger Michaela Tollin, biträdande avdelningschef vid kirurgavdelningen.

Avdelningar i kö

På Akademiska finns idag 16 farmaceuter fördelat på 14 vårdavdelningar.

– Efterfrågan ökar och vi har flera avdelningar som står på kö för att få ta del av den här tjänsten, säger Johanna Lannergård, enhetschef avdelningsfarmaci vid Akademiska sjukhuset.

I klippet: Häng med farmaceuten Ateka Al-Nuaimi på ett arbetspass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.