Jwana Lindgren Shwkur fick träffa vårdhästen Hannibal i Uppsala. Foto: Lotta Sterning/Ronald Mconald hus

Här besöker vårdhästen Hannibal sjuka barn i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Svergies första sjukhushäst, Hannibal, besöker under olika högtider sjukhus och träffar svårt sjuka barn. En av de som träffade hästen i Uppsala är 7-åriga Jwana Lindgren Shwkur som just nu genomgår strålbehandling.

7-åriga Jwana Lindgren Shwkur fick tidigare en hjärntumör i sin lillhjärna. Den opererades bort i februari och nu behöver hon strålbehandlas. Behandlingen pågår fem dagar i veckan under sex veckors tid.

Under behandlingen bor hon på Ronald McDonald Hus i Uppsala tillsammans med sin familj. 

– I början var det jobbigt med en helt ny rutin. Men ju mer tiden gick desto mer blev det en vana att göra det varje dag. Jwana sköter det jättebra och gör det lättare för mig som mamma i och med att hon är så positiv, säger Mikaela Gomez Lindgren.

Vårdhästen Hannibal, en kanin och en hund

När SVT Nyheter Uppsala besöker boendet ska en vårdhäst komma dit samma dag och träffa familjerna som bor där. Hästen heter Hannibal och är Sveriges första sjukhushäst – en hingst på sex år.

– Familjerna har sina rutiner och det kan vara bra att det händer något. När han är här har familjerna möjlighet att lära känna varandra och byta erfarenheter med varandra, säger Lotta Sterning verksamhetschef.

– Det är bra för barnen och det sägs att djur har en läkande effekt, fortsätter hon.

”Jag tycker om enhörningar”

Hannibal besöker sjukhus i Uppsala och Linköping under olika högtider och barnen får klappa, rida och borsta hästen. Han har dessutom med sig sina vänner – en kanin och en hund.

Jwana Lindgren Shwkur ser fram emot besöket och hennes favoritdjur är just kaniner och hundar. Men allra främst enhörningar.

– Det ska bli roligt, säger hon.

Se klippet för att se när vårdhästen Hannibal besöker Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.