Foto: TT

Uppsala universitet får mångmiljonbelopp till barncancerforskning

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger om året ger Barncancerfonden pengar till olika forskningsprojekt i Sverige. I sin första omgång så får Uppsala universitet 17,6 miljoner till forskning om barncancer, och en av dem som får pengarna är forskaren Angelica Loskog.

Angelica Loskog är forskare vid Uppsala universitet, hon är en av dem som får ta del av pengarna som kommer till universitet. 2,4 miljoner kronor får hon för att fortsätta sin forskning med CAR T-celler.

– Det känns otroligt kul och det var här i Uppsala som vi gjorde de första kliniska prövningarna utanför USA med CAR-T behandlingen, så det är extra kul, säger Angelica Loskog som är professor i immunologi.

”Målsökande mördarceller”

Kan du förklara vad CAR T-celler är för något?

– T-celler är immunförsvarets mördarceller. De tar bort saker som är farliga för kroppen, då har vi genmodfierat de cellerna så att de identifierar cancercellerna och attackerar dem. Som målsökande mördarceller kan man säga, säger Angelica Loskog.

Här arbetas det med CAR T-celler. Foto: Privat

Fungerar bäst mot leukemi

Behandlingsmetoden används främst mot leukemi och lymfom, och började att kliniskt testas 2011. Nu arbetar man framåt med att göra den ännu starkare.

– Vi märker av att tumörerna blir mer resistenta mot behandlingen, så nu försöker vi gör den ännu bättre. Just nu svarar behandlingen väldigt bra mot leukemi, men inte lika starkt mot lymfom, säger Angelica Loskog.

Siffrorna i korthet

3 gånger om året utlyser Barncancerfonden medel till forskning. Ansökningarna bedöms av Barncancerfondens forskningsnämnder.

221 pågående forskningsprojekt finansieras just nu av Barncancerfonden.

2 miljarder kronor har Barncancerfonden delat ut till forskning sedan starten 1982. Det gör Barncancerfonden till den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige.

Så fördelas pengarna

  • Karolinska institutet, 43 364 088 kronor
  • Lunds universitet, 32 136 316 kronor
  • Uppsala universitet, 17 600 000 kronor
  • Göteborgs universitet, 17 170 000 kronor
  • Övriga, 26 632 696 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.