SVT:s reportrar har följt efter vid uppkörningar i Uppsala och kan konstatera att det slarvas. Foto: SVT

SVT avslöjar: Trafikverket i Uppsala slarvar med uppkörningarna

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag görs drygt hundra uppkörningar vid Trafikverkets förarkontor i Uppsala, men långt ifrån alla följer de regler som finns. Redan för ett år sedan slog inspektörerna larm – men problemen finns kvar.

Trafikverkets föreskrifter säger att momentet landsvägskörning ska kontrolleras mellan 10 och 20 minuter. Det handlar om att den som kör upp ska visa upp trafiksäkra vänster- och högersvängar, avståndsbedömning, samspel med andra trafikanter, acceleration, hantera fordonet i högre hastigheter med mera.

Där de svåra olyckorna händer

Och det är just för att hinna med att kontrollera allt det här – alltså viktiga förutsättningar för att kunna köra trafiksäkert med det rosa kortet – som tidsspannet ligger där det ligger, förklarar Christer Ardenstedt, verksamhetsutvecklare vid Trafikverket. Han skärper tonen och utvecklar:

Inspektörerna hinner inte med

Inspektörerna har svårt att hinna med. Våra stickprov fortsätter och det ser inte bra ut. Vad säger inspektörerna själva?

Svårt att komma ut på landsväg

Och anledningarna till att inspektörerna genar under uppkörningarna är flera:

Slog larm i ett brev

Redan för ett år sedan slog Uppsalainspektörerna larm om situationen. Ändå har ingenting gjorts. Personalen uttrycker oro för sin hälsa.

Brevet skickades till högsta ledningen efter att medarbetarna på kontoret inte känt att de fick någon respons av närmsta chefen. I ett andra brev skriver de att de vänder sig till högsta ledningen som en sista utväg.

Här ser du hela SVT:s granskning av Trafikverkets slarv med förarproven:

Har du egna erfarenheter av slarv vid uppkörningar? Tipsa oss: uppsala@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trafikverket i Uppsala

Mer i ämnet