Jacinto Sá är professor i fysikalisk kemi och har med sitt företag Peafowl Solar Power tagit fram en genomskinlig solcell. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Här skapas osynliga solceller

Uppdaterad
Publicerad

På Ångströmlaboratoriet i Uppsala har ett företag tagit fram en genomsynlig solcell som kan användas både inom- och utomhus. Den tros i framtiden kunna få stor användning vid klimateffektiv styrning av till exempel värme och ventilation i inomhusmiljöer.

Start up-företaget Peafowl Solar Power är en avknoppning från Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Deras produkt är en genomsynlig solcell som kan printas på en bläckstråleskrivare. Den kan integreras i befintliga byggnader för att underlätta smart styrning av fastigheter – en metod som kan spara stora mängder energi och kostnader för bland annat uppvärmning och ventilation. Man kan till exempel styra ljusinsläppet med solcellerna som integreras i fönstren.

– Vi utvecklar en ny typ av teknologi som bygger på plasmonik. Det unika med teknologin är dess genomsynlighet, saker som behöver både effekt och estetik, men som du måste kunna se igenom, säger professor Jacinto Sá som tillsammans med sin fru Cristina Paun grundade företaget 2018.

Grundare av Peafowl Solar Power som tillverkar de osynliga solcellerna är makarna Jacinto Sá och Cristina Paun. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

För att få önskad plasmonisk egenskap används någon av ädelmetallerna guld, silver eller koppar. Ju mer färg solcellen har, desto kraftfullare blir den.

Företaget vann nyligen en miljon kronor i innovationstävlingen Startup 4 Climate.

Se vad plasmonik är och hur solcellerna fungerar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.