Foto: SVT

Hassan (L) om SD: ”Nationalsocialistiskt parti”

Publicerad

Under Uppsala kommuns första kommunfullmäktige hettade det till mellan partiföreträdarna för Liberalerna och Sverigedemokraterna. Det nya mittenstyret klubbades också igenom som väntat.

Styret består av S, MP och L. De samlade tillräckligt stöd i omröstningen tack vare stöd från V och Fi. Erik Pelling (S) klubbades efter en utdragen process igenom som kommunstyrelseordförande och Mohamad Hassan (L) till vice ordförande.

– Vi är glada att det blev precis som vi tänkt oss, säger Erik Pelling (S).

Kommer det här betyda mycket kompromisser för er?

– Vi kommer att behöva navigera. Det är vi som blir vågmästarna som kommer att behöva söka stöd både högerut- och vänsterut. Jag ser även många fördelar. Vi kommer att kunna bedriva en progressiv politik och kunna hitta breda lösningar som är brett förankrade. Det tror jag Uppsalaborna kommer att uppskatta.

Fullmäktigemötet startade vid 13-tiden under måndagen och tidigt ut klubbades Eva Edwardsson (L) igenom som kommunfullmäktiges ordförande.

Mittenstyre

Under fullmäktige pratade företrädare för ”mittenstyret” för sin tänkta politik, samtidigt som den nu splittrade oppositionen talade sig varma för sin sak.

Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna riktade bland annat kritik mot mittenstyret och menade istället att det var ”ett vänsterstyre”. Liberalernas Mohamad Hassan svarade att det tilltänkta styret skulle föra ”en mittenpolitik”, inte vänster.

Irritation mellan partiföreträdare

Under mötet hettade det också snabbt till mellan Liberalernas Mohamad Hassan och Sverigedemokraternas Simon Alm. Detta efter att Hassan kallat SD för ett ”nationalsocialistiskt parti” [Mohamad Hassans uttalande red. anm.]. Det liberala kommunalrådet drog samtidigt liknelser till Tyskland under Andra världskriget i samma meningsutbyte. Grunden till uttalandet var Hassans förespråkande av ett styre utan beroende av Sverigedemokraterna – därav hans och hans partis val att bryta blockpolitiken och ansluta sig till S och MP.

Hassan fick snabbt svar på tal av sin egen partikamrat och tillika nyvalda ordföranden i fullmäktige Eva Edwardsson då hon gick in och markerade gentemot Hassan genom att påtala att man ”inte ska kalla andra partier för något de själva inte anses sig vara”. Samt att man bör hålla god ton i fullmäktige.

Nämnder och bolagsstyrelser

Mohamad Hassan bad senare om ursäkt för sitt uttalande och sin felaktiga benämning av Sverigedemokraterna.

Delar av posterna i några av kommunens nämnder samt kommunala bolagsstyrelser behandlas också . Bland annat val av styrelse, suppleanter, ordförande, förste vice ordförande, andre vice ordförande och ägarombud i Uppsala Stadshus AB och val av ledamöter, ersättare, ordförande, förste vice ordförande och andre vice ordförande i krisledningsnämnden.

Kommunfullmäktige i Uppsala pågick in på kvällen.

Här kan de se mötet direkt.

Delar av mittenstyrelse kommunalrådsförslag:

Visa
  • Erik Pelling (S), finanskommunalråd med ansvar för finans, bolagstyrning, näringsliv och fastigher.
  • Caroline Hoffstedt (S), välfärd, integration och idrottsföreningar.
  • Mohamad Hassan (L), arbetsmarknad, företagare och digitalisering.
  • Helena Hedman-Skoglund (L),  skola och jämställdhet.
  • Rickard Malmström (MP), klimat, natur, miljö och gata.
  • Linda Eskilsson (MP), kultur, demokrati, folkhälsa och samordning för psykisk hälsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer