Foto: Janerik Henriksson/TT

Ödesdag: tre kommuner röstar om framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Efter valdagen den 9 september har det i kommunerna pågått febrilt förhandlingsarbete. Detta efter att de på många håll i länet blev mycket jämnt när det kommer till mandatfördelningen.

Idag väntas kommunfullmäktige i Uppsala, Enköping och Håbo rösta om de godkänner de förslag som kommer presenteras som nytt styre i respektive kommun den kommande mandatperioden.

Valnatten gav på sina håll en mycket svår nöt att knäcka. Detta efter det parlamentariskt osäkra läge som då uppstod på flera håll – i och med den jämna mandatfördelningen. I vissa kommuner fanns ingen klar vinnare – utan enbart jämnt skägg.

Efter flera veckor av förhandling ska nu de olika förslagen prövas av det beslutande organet i varje enskild kommun. Får de förtroendet att leda kommunen den kommande mandatperiod eller inte?

Uppsala:

I Uppsala väntas blockpolitiken brytas upp efter att det stått klart att Liberalerna tagit steget bort från Alliansen och ingått en överenskommelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Detta efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans tappat både röster och mandat efter valdagen.

Inget block blev tillräckligt stort för att få egen majoritet, vilket öppnade upp för blocköverskridande förhandlingar.

Den nya trojkan samlar 35 mandat. V har 9 mandat. De resterande Allianspartierna har 28, SD har 7 och FI 2.

Vänsterpartiet väntas rösta för ett godkännande av det nya mittenstyret – vilket ger förslaget en majoritet i fullmäktige. Som tack för hjälpen väntas Vänsterparitet få något i utbyte. Detta kan till exempel vara framskjutna poster i nämnder och bolagsstyrelsen i kommunen.

Enköping:

Det lutar åt maktskifte i Enköpings kommun. Detta efter att det stått klart att de tidigare styrande Socialdemokraterna och Nystart Enköping inte har varit med i de avslutande förhandlingarna om kommunens kommande styre den senaste tiden.

Det förslag som fullmäktige väntas ta beslut om ikväll måndag är: Alliansen tillsammans med Miljöpartiet.

Dock råder fortfarande flera oklarheter inför kvällens möte, då den nya koalitionen inte samlar en majoritet. De har 23 av 51 mandat och oppositionen (S + NE + V har 20).

Detta leder till att det krävs från något av de andra partierna – där Sverigedemokraterna kommer inneha en bärande vågmästarroll.

Håbo:

I Håbo talar mycket för att det blir en fortsättning för de borgerliga partierna plus Miljöpartiet. Dock är detta i en minoritet vilket gör kvällens omröstning något osäker – samtidigt som det i likhet med Uppsala och Enköping kommer krävas blocköverskridande samtal under mandatperioden. Förutsatt att förslaget får stöd.

I Håbo har Sverigedemokraterna en vågmästarroll med sina 8 mandat och kan alltså hypotetiskt rösta med Socialdemokraterna och Bålstapartiet som har 16 mandat tillsammans – och kan därmed fälla Alliansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.