• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du varför många ändå väljer att åka utomlands. Foto: SVT/privat

HBTQI-personer slipper åka utomlands för ägg och spermier

Uppdaterad
Publicerad

RFSL har kämpat länge för att personer som behöver IVF ska slippa åka utomlands för vård. De nya rekommendationerna är ett steg framåt, anser Anna Nordqvist på RFSL.

– Man uppdaterar en gammal syn på familjebildning, säger hon.

Region Uppsala ska bekosta assisterad befruktning och IVF-behandlingar i större utsträckning efter att Sveriges kommuner och regioner, SKR, nyligen presenterat nya rekommendationer.

RFSL har kämpat för att ensamstående och par i framför allt samkönade relationer ska kunna få spermiedonation på hemmaplan. Organisationen ser positivt på förändringen, säger Anna Nordqvist, samhällspolitisk talesperson på RFSL.

– Det är klart att det ska erbjudas i Sverige. Alla som tidigare har behövt både ägg och spermier donerat till sig har varit hänvisade till att vända sig utomlands, säger Anna Nordqvist och fortsätter:

– Man uppdaterar en gammal syn på familjebildning.

Regioner har väntat med embryo- och dubbeldonation

Lagändringen om assisterad befruktning trädde i kraft 2019 –men flera regioner har väntat fram till nu med att erbjuda embryo- och dubbeldonation.

– Det har tagit ganska lång tid för Socialstyrelsen att ta fram föreskrifterna och ytterligare tid för SKR att komma med rekommendationerna. Därför finns det regioner som har väntat med att erbjuda behandlingarna. Det är tråkigt att det har blivit en sådan fördröjning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.