Foto: SVT

HD prövar inte dom om Björklingemordet

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har nu beslutat att inte ta upp Björklingemordet till prövning. I och med det är det hovrättens dom som gäller, där en tonårspojke dömdes till sluten ungdomsvård för mord.

För mindre än en vecka sedan begärde pojken, via sin advokat, att Högsta domstolen skulle ta upp fallet som handlar om knivdådet i Björklinge i januari, där en 16-årig pojke miste livet.

Pojken som utdelade knivhugget har hävdat att det handlade om en nödvärssituation men dömdes av Uppsala tingsrätt för dråp. Hovrätten ändrade rubriceringen till mord, och bestämde straffet till två år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

Björklingedådet

”Skönt att sätta punkt”

Nu har Högsta domstolen alltså beslutat att inte ta upp fallet, något som UNT rapporterat om.

– Och i och med det vinner domen laga kraft. Jag har företrätt offrets pappa, bror och pappans sambo. För dem är det skönt att sätta punkt för det här, säger advokat Henrik Olsson Lilja.

SVT Uppsala söker den dömde pojkens advokat för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björklingedådet

Mer i ämnet