Foto: Privat/Ylva Andersson

Morddömd tonåring överklagar till HD

Uppdaterad
Publicerad

Tonårspojken som nyligen dömdes för mordet i Björklinge har överklagat domen till Högsta domstolen.

Det var i januari som en 16-årig pojke dog av ett knivstick. Den dömde tonårspojken har tidigare erkänt omständigheterna, men hävdat att det handlade om en nödvärnssituation.

Tingsrätten dömde honom för dråp, men hovrätten ändrade i juni rubriceringen till mord. Han fick då också ett längre straff: Sluten ungdomsvård i två år och åtta månader.

Björklingedådet

Nu har pojken via sin advokat överklagat hovrättens dom och begärt att Högsta domstolen ska pröva fallet, något som UNT var först med att berätta om.

Vill frikännas

I ansökan om prövning i HD skriver advokaten bland annat att tonårspojken vill frikännas från mord och olaga hot eller i vart fall får ett lindrigare straff. Pojken fortsätter att hävda att han handlat i nödvärn och advokaten skriver att de vill ha saken prövad ordentligt.

För att HD ska ta upp mål så krävs särskilda skäl, till exempel att utgången kan få en principiell betydelse för framtida mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björklingedådet

Mer i ämnet