Uppsala tingsrätt. Foto: SVT

Rättegång i Björklingedåd bakom stängda dörrar

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen började rättegången där en tonårskille står åtalad för att ha mördat en 16-åring i början på året i Björklinge norr om Uppsala.

Den tidigare ostraffade misstänkte har medgett att det var han som knivskar den 16-årige killen så svårt att han avled av skadorna. Åklagaren har åtalat honom för mord. Tonårspojken har i polisförhören hävdat att han inte haft för avsikt att skära och att han agerat i nödvärn.

Det var på kvällen den 10 januari i år som de båda möttes upp utomhus och bråk uppstod. 16-åringen träffades av ett knivhugg i hjärtat och förblödde till döds.

Björklingedådet

Gärningsmannen ställs också inför rätta misstänkt för våldtäkt mot barn eftersom han ska ha haft ett sexuellt förhållande med en flicka som var under 15 år. Det var i den änden som rättegången i Uppsala tingsrätt började i dag. Tonårspojken erkände då genom sin försvarsadvokat våldtäkt mot barn.

Kan dömas till sluten ungdomsvård

Rättens ordförande bestämde sedan att rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar eftersom alla parter begärde det. Med största sannolikhet kommer även resten av rättegången omfattas av sekretess med hänsyn till de inblandades låga ålder.

är även misstänkt för att strax innan knivskärningen ha knivhotat exflickvännen och en annan person som var på plats.

Rättegången planeras pågå under totalt två dagar och avslutas i morgon, tisdag.

Om den misstänkte döms för mord kan han komma att dömas till sluten ungdomsvård. Maxstraffet vid sluten ungdomsvård är fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björklingedådet

Mer i ämnet