I början av januari knivskars en 16-årig pojke så svårt att han avled av skadorna. Foto: Privat/Ylva Andersson

Hovrätten skärper straffet: Tonårspojke döms för mord i Björklinge

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper nu straffet mot den tonårspojke som knivskar en 16-årig pojke i Björklinge i början av januari. Han döms nu för mord.

Tonårspojken har tidigare erkänt att det var han som knivskar 16-åringen i Björklinge, som sedan avled av skadorna, men menat att det handlade om nödvärn i samband med ett bråk. Han har i polisförhör berättat att han blivit påhoppad och misshandlad av ett antal personer vid ett flertal tillfällen tidigare, dock inte av 16-åringen.

Hovrätten skärper straffet

I den tidigare domen fastslog tingsrätten att den dömde begick gärningen i desperation efter att han utsatts för ett påbörjat brottsligt angrepp, och att det därför ska bedömas som dråp och inte mord. Handlingen var däremot inte sådan att han kunde frikännas med anledning av nödvärn menade tingsrätten.

Björklingedådet

Men hovrätten skärper nu straffet och dömer pojken för mord istället för dråp. De menar att det inte finns förmildrande omständigheter som gör att rubriceringen bör vara dråp. Pojken döms också för två fall av olaga hot.

Pojken döms till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader av hovrätten, vilket är ett längre straff än tingsrätten tidigare dömde till.

Oeniga nämndemän

Hovrättens nämndemän var inte eniga i domen. Två av nämndemännen menade att pojken inledningsvis handlat i nödvärn och att han inte haft uppsikt att döda 16-åringen. I stället ville nämndemännen att pojken skulle dömas till vållande till annans död, grovt brott.

Hovrätten menar att pojken har haft uppsåt att döda och att han inte heller efter angreppet gjort något för att förmildra effekten av handlingen, därmed döms pojken till mord istället för dråp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björklingedådet

Mer i ämnet