16-åringen förblödde av knivstick i hjärtat – åtalad hävdar självförsvar

Publicerad

Tonårspojken som står åtalad för att ha knivmördat en 16-åring i Björklinge under början av året fortsätter neka till brott – och hävdar att han råkat hugga i självförsvar. Åklagaren vill tvärtom att han döms för mord.

– Han har blivit överfallen bakifrån i en skog när det var mörkt ute och har befunnit sig i en så kallad nödvärnssituation, säger tonåringens försvarsadvokat Johan Åkermark.

Det var den 10 januari i år, som den 16-årige pojken avled efter ett knivstick i hjärtat. Redan samma kväll greps en tonårspojke som medgav att det var han som höll i kniven.

Björklingedådet

Men han hävdar att han viftade med kniven för att ”varna” och inte hade för avsikt att skada någon.

Försvaret har också lagt fram att hans klient under lång tid ska ha utsatts för trakasserier och våld från andra ungdomar. Inte de som var på plats den här kvällen, men att den bakgrunden gjorde att han var rädd för att bli överfallen och att han därför hade en kniv med sig ut i skogen.

”Inte haft uppsåt att skada”

Anser rätten att det ändå inte kan röra sig om så kallat nödvärn, har advokaten yrkat på att det ändå ska bli ett frikännande eftersom tonåringen inte ska ha haft uppsåt att varken skada eller mörda någon, utan inte kunnat inse konsekvenserna av sitt handlande.

– Vi menar att man måste ta hänsyn till hans låga ålder och funktionsnedsättning, säger försvarsadvokaten Johan Åkermark.

Rättegången hölls bakom stängda dörrar med hänsyn till de inblandades låga ålder.

De två unga vittnen som var på plats i skogen beskriver i polisförhören ett bråk mellan de båda som slutade med att 16-åringen sprang knivhuggen därifrån. De stöder åklagarens beskrivning av händelseförloppet.

Yrkade på 3,5 år

– Jag menar att han ska dömas för mord, säger åklagaren Johan Strömbäck.

I dag höll åklagaren en så kallad slutplädering där han yrkade på att tonåringen döms till 3,5 års sluten ungdomsvård för mord. Den misstänkte står även åtalad för våldtäkt mot barn för olaga hot. Maxstraffet vid sluten ungdomsvård är fyra år.

Försvarsadvokaten yrkade på att tonåringen, som är tidigare ostraffad, frias på alla åtalspunkter.

Tingsrätten beslutade att den åtalade tonåringen ska vara kvar i häktet fram till att domen meddelas om två veckor.

Hör hur advokat och åklagare resonerat i rätten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björklingedådet

Mer i ämnet