Foto: TT

Helge Fossmo får inte tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten upphäver tingsrättens beslut om att Knutbypastorn Helge Fossmo ska friges om fem år.

Det var i höstas som tingsrätten beviljade Helge Fossmos begäran om att få ett tidsbestämt straff. Han är dömd till livstids fängelse efter mordet och mordförsöket i Knutby 2004.

En enig Göta hovrätt avslår nu hans begäran, och upphäver därmed Örebro tingsrätts beslut.

I Örebro tingsrätt fick Fossmo, som dömdes till livstids fängelse efter mordet och mordförsöket i Knutby 2004, sitt straff omvandlat till 24 års fängelse. Om hans tidsbestämda straff skulle ligga fast hade det inneburit att att han kunnat bli villkorligt frigiven 2020.

Mycket högt straffvärde

Hovrätten ser två huvudskäl till varför Fossmo inte ska friges om fem år. För det första anser man att brotten som han har dömts för, anstiftan av mord i ett fall och anstiftan av försök till mord i två fall, har mycket högt straffvärde, och innefattar flera försvårande moment.

För det andra hänvisar man till att Rättsmedicinalverkets bedömning om risken för återfall i brott ger upphov till en osäkerhet – bedömningen skulle kunna förändras under den tid tills dess att det kan bli aktuellt med villkorlig frigivning.

Hovrätten anser att straffvärdet ”i vart fall inte understiger” den tid om fängelse i 24 år som tingsrätten har bestämt det till. Därför finner man att frågan om omvandling av livstidsstraffet är för tidigt väckt.

”Bra beslut”

– Jag tycker att det är ett bra beslut. Det är så jag har resonerat både i tingsrätten och i hovrätten. De har gått på min linje, säger chefsåklagaren Tomas Olsson.

Filadelfiapastorn Helge Fossmo dömdes 2004 till livstids fängelse för att ha beordrat mordet – och ett tidigare mordförsök – på sin 23-åriga hustru och även för anstiftan till mordförsök på sin 30-årige granne, make till Fossmos älskarinna. Familjens barnflicka, som utförde gärningarna, dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård och frigavs 2011.

Kan överklaga till HD

Helge Fossmo har möjlighet att överklaga hovrättens beslut till Högsta domstolen (HD), men hans chanser till ett prövningstillstånd får anses begränsade. Redan om ett år kan Fossmo på nytt ansöka om ett tidsbestämt straff, men troligen får han vänta ytterligare några år på bifall från domstolarna.

– Skulle man komma fram till att det finns en låg risk och att han har avtjänat tillräckligt lång tid, kan man fatta ett sådant beslut ungefär två år före en villkorlig frigivning, säger Tomas Olsson.

  • I januari i år avtjänade 145 personer livstidsstraff i Sverige. Fem av dem är kvinnor.
  • När en livstidsdömd person har avtjänat minst tio år kan denne ansöka om att få straffet tidsbestämt. Alla sådana ansökningar hanteras av Örebro tingsrätt. Om tingsrätten skulle fatta beslut om att omvandla livstidsdomen får straffet inte bli kortare än 18 år.
  • I sitt beslut måste domstolen ta hänsyn till hur den dömde skött sig under sin fängelsetid och Rättsmedicinalverkets bedömning om risken för återfall i brottslighet.
  • Tingsrättens beslut kan överklagas. En ny ansökan kan göras först när ett år har gått efter ett avslag.
  • När ett straff har tidsbestämts kan den dömde friges villkorligt när två tredjedelar av strafftiden har gått.

Källa: Kriminalvården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knutbymordet

Mer i ämnet