Herman är expert på zombieöverlevnad

Uppdaterad
Publicerad

Nu fortsätter SVT Nyheter Uppsalas serie ”Hej Upplänning”. Vi har träffat Herman Geijer, folkets sommarvärd och något så ovanligt som zombieöverlevnadsexpert.

Vad gör man egentligen om apokalypsen slår till och städerna fylls med zombier? Det vet veckans Upplänning Herman Geijer från Örsundsbro, som hållit kurser i zombieöverlevnad, och till och med skrivit en bok i ämnet. Intresset väcktes efter att ha sett en film om just zombier.

– Jag och en kompis hade sett en zombiefilm, och började prata om vad vi skulle göra om vi var i samma situation. Sedan började jag prata med fler och fler om detta, och märkte att det blev väldigt många intressanta samtal, säger han.

#hejupplanning

Startade studiecirkel

Efter det startade Herman Geijer en studiecirkel i ämnet zombieöverlevnad. Över 200 personer anmälde sitt intresse, och Herman skrev sedan en bok av det som kommit fram under kursens gång. I boken har han samlat sina bästa zombie-överlevnadstips, bland annat att det underlättar att vara i bra fysisk form, och att man bör lära känna sina grannar. Det sistnämnda har han själv tagit fasta på.

– Vi har börjat plantera här på gården med våra grannar till exempel. Det underlättar också mycket i vardagen om man har god kontakt med de i sitt närområde, säger Herman Geijer.

Det finns även studier som visar på att de personer som är väl förankrade i till exempel sitt grannskap, har större chanser att klara en katastrof som drabbar hela samhället.

Ska sommarprata

Hermans stora intresse är alltså zombier, och hur man överlever i en katastrofdrabbad värld. Men han gör naturligtvis annat än att skriva böcker om monster. Till vardags jobbar han som instruktör och tränare på en stor gymkedja. Och i juli ska han sommarprata för första gången – han har nämligen blivit framröstad till folkets sommarvärd.

– Det kändes nästan overkligt när de ringde och sa att jag hade blivit framröstad. Men det är kul att folk tycker att det här ämnet är intressant, säger Herman Geijer.

Viktigt med livsglädje

När Herman ska välja egenskaper utifrån våra Hej Upplänning-lappar plockar han upp humoristik och levnadsglad. Frågan är om det han är bra egenskaper vid en zombiekatastrof.

– Jag tror att båda kan vara bra i katastrofsituationer. Det är bra att känna livsglädje, man orkar kämpa vidare om man har något att leva för, säger Herman Geijer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hejupplanning

Mer i ämnet