Foto: SVT/arkiv

Höga flöden i de värmländska vattendragen

Uppdaterad
Publicerad

Den milda och regniga hösten har gjort att vattennivåerna i de värmländska vattendragen är ovanligt höga inför den stundande julhelgen. I Arvika närmar sig vattnet återigen kajkanten i Stadsparken, som är den nivå då det nya översvämningsskyddet får tas i bruk.

Vattnet står betydligt högre i både Klarälven, Fryken och Glafsfjorden än vad det brukar göra så här i juletid.

– Det är höga nivåer för årstiden, även om de inte skapar några problem än, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum.

Den här gången är det inte tillrinningen från Norge som ställer till problem, utan den senaste tidens regnande i Värmland.

Snösmältning i norr

– Klarälven fylls på rejält ned mot Karlstad, och snön i norra Värmland väntas också smälta och spä på med mer vatten de närmaste dagarna.

Även i Fryken är det ovanligt mycket vatten för årstiden, och i Arvika stiger vattnet återigen efter att ha sjunkit sedan mitten av november.

– Det stiger i maklig takt, men vi har ingen prognos för när det kommer att vända. Vi har samverkan med SMHI och Fortum och följer läget noga, säger räddningschef Mattias Larsson.

Översvämningsskyddet redo

På måndagen var vattennivån i Kyrkviken och Glafsfjorden 46,72 meter över havet, en knapp meter över normalnivån och 28 centimeter från den nivå då kommunen har rätt att börja använda översvämningsskyddet som invigdes i somras.

– Om prognosen säger att vattnet kommer att stiga över 47 meter kan vi fatta beslut om att använda skyddet. Vi är inte där än, men vi får nya prognoser varje dag nu, säger Mattias Larsson.

När skulle det kunna bli aktuellt tror du?

– Jag vågar inte gissa, men det ligger någon vecka bort. Nu hoppas vi på en kall julhelg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.