Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: ”Viljan att använda våld mot oss har ökat”, säger kriminalvårdaren Anders Klang. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Högre risk för fritagningar – nu ökar Kriminalvården säkerheten

Publicerad

Med allt fler grovt kriminella i fängelse och häkte – och större nätverk utanför murarna – ökar risken för fritagningar av intagna.

Nu stärker Kriminalvården sin säkerheten vid transporter.

Senaste året har Kriminalvården utsatts för tre väpnade fritagningar i samband med transport: Förra sommaren vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping, i vintras vid samma sjukhus och i våras vid en tandläkarmottagning i Södertälje.

Risken för fritagningar har ökat senaste åren i och med att fler grovt kriminella är frihetsberövade och att dessa har stora nätverk på utsidan – alltså potentiella fritagare.

Men nu stärker Kriminalvården säkerheten.

– De viktigaste åtgärderna är att hålla informationen om transporten i sån liten krets som möjligt och se till att den som transporteras inte har någon möjlighet att kommunicera med omvärlden inför. Helst ska de heller inte känna till exakt när och hur transporten sker, säger Martin Holmgren, generaldirektör på Kriminalvården.

2 500 körningar i Uppsala

I Uppsala har Nationella transportenheten (NTE) omkring 2 500 körningar per år – alla med någon form av förhöjd säkerhetsrisk. Det kan handla om risk för fritagning, rymning eller att den transporterade har ett stort våldskapital.

I veckan invigdes transportenhetens nya lokaler i Uppsala med högre säkerhet.

– Det har varit ett problem under ett antal år med brist på samarbete mellan olika myndigheter, men det har vi märkt en förbättring av det senaste året, säger Anders Klang, kriminalvårdare på NTE i Uppsala.

I klippet ovan: Så förstärks säkerheten vid transporter av intagna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.