Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tidigare kommunalrådet Lena Hartwig: ”Hur kunde det här ske?”. Foto: TT/privat

Var drivande i bygget av UKK – nu vill hon se en utredning

Publicerad

Tidigare kommunalrådet Lena Hartwig var en av de drivande krafterna bakom bygget Uppsala konsert och kongress. Nu vill hon se en utredning av tisdagens tragiska händelse.

Lena Hartwig, tidigare kommunalråd för Socialdemokraterna som hade en framträdande roll inför uppförandet av UKK, beklagar djupt dödsfallen på UKK som inträffade på tisdagskvällen.

Hon var ordförande i den jury som bestod av kommunpolitiker, tjänstemän och arkitekter som valde utformning på konsertbyggnaden utifrån olika förslag från bland annat Sverige, Norge, Danmark och Sydamerika.

Vilket var ditt och ert ansvar för säkerheten?

– Juryns uppgift var att bedöma de 134 inkomna förslagen utifrån ett antal kriterier, inte i första hand säkerhetsaspekten. Det gjordes senare i bygglovshandlingar och av experter inom olika områden och gällande föreskrifter och regler. Jag utgår från att bedömningar som gjordes av experter var korrekta enligt den tidens regelverk, säger Lena Hartwig.

”Vi är djupt bedrövade”

Danska arkitektbyrån Henning Larsen ritade Uppsala konsert och kongress som började byggas 2005 och invigdes 2007.
SVT har varit i kontakt med arkitektbyrån Henning Larsen som i ett mejl skriver:

”Vi är djupt bedrövade över de tragiska nyheterna, och våra tankar går till offren, deras familjer och de närvarande. Eftersom svenska myndigheter utreder vad som hänt kan vi inte kommentera händelsen”.

Uppsala konsert och kongress ska på sikt tillsammans med fastighetsägaren Uppsala kommun arenor och fastigheter AB göra en översyn för att se om det behövs insatser för att öka tryggheten i byggnaden.

I klippet: Lena Hartwig: ”Hur kunde det här ske?”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsfallen på UKK

Mer i ämnet